Wat zijn de effecten van straling?

Wat zijn de effecten van straling?

Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes. De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.

Is radioactieve straling besmettelijk?

Komen we fysiek in contact met radioactieve stoffen, dan spreken we over een radioactieve besmetting. In tegenstellng tot bestraling, kan besmetting overgedragen worden (via ingeademde lucht of door het eten van besmette voedingsmiddelen). Zolang de radioactieve bron niet wordt verwijderd, blijft de besmetting bestaan.

Wat is het gevaar van radioactieve straling?

Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan kleine hoeveelheden natuurlijke radioactieve straling. Dat noemen we achtergrondstraling. Jaarlijks lopen we in Nederland ongeveer 2,5 milliSievert achtergrondstraling op, deze dosis is niet schadelijk is voor je gezondheid.

Hoeveel radioactieve straling is gevaarlijk?

Problematischer wordt het boven de 1000 millisievert, als de eerste tekenen van stralingsziekte zich openbaren. Eerst wordt men misselijk, later volgen diarree, haaruitval en bloedingen. Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven.

Hoe lang blijft radioactieve straling?

Hoe lang blijft de radioactieve stof in mijn lichaam? De radioactieve stof die bij de meeste onderzoeken gebruikt wordt, is Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere zes uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof ook via de natuurlijke weg uit.

Hoeveel radioactieve straling is dodelijk?

Hoe lang is radioactieve stof gevaarlijk?

Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.

Waarom is straling slecht voor je?

‘Deze soorten straling hebben zo’n kleine golflengte en hoge energie dat ze het DNA in je cellen kapot kunnen maken. ‘ Dat kan leiden tot kanker. Maar de elektromagnetische straling van mobieltjes, wifi en hoogspanningsmasten hebben een andere golflengte en ook aanzienlijk minder energie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven