Inhoudsopgave
Wat zijn de gevolgen van psychische mishandeling?
Psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing kan een kind voor het leven beschadigen. Veel mensen die er in hun kindertijd mee te maken hebben gehad kampen met angsten, faalangst, stress, grote onzekerheid, depressie en eenzaamheid.
Is uitschelden mishandeling?
Psychische mishandeling (ook wel emotionele – of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Wat zijn de gevolgen van verwaarlozing?
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Wat wordt verstaan onder psychische mishandeling?
Wordt u door iemand in uw omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
Hoe herken je emotionele mishandeling?
Het kan zich uiten in te snel praten (zonder adempauzes), veel herhalingen in het gesprek, een chaotische gespreksvoering (van de hak op de tak springen) en lange monologen. Concentratieproblematiek is ook kenmerkend. Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend.
Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling?
Korte termijn
- Fysiek letsel. Een blauwe plek, een brandwond, een botbreuk: het zijn voorbeelden van verwondingen die het kind kan oplopen.
- Ontwikkelingsstoornissen.
- Verstoord sociaal functioneren.
- Verstoord sociaal functioneren.
- Psychosomatische klachten.
- Posttraumatische stressstoornis.
- Dissociatieve stoornis.
- Verslaving.
Wat is het verschil tussen mishandeling en verwaarlozing?
Waar bij verwaarlozing altijd sprake is van het nalaten en in gebreke blijven door de ouders, is bij mishandeling juist wel sprake is van actief handelen. Het gedrag van de ouder is bij emotionele mishandeling altijd negatief, vijandig en afwijzend van aard.
Hoe kun je zien dat een kind mishandeld wordt?
Hoe gedraagt het kind zich?
- Is snel afgeleid.
- Is overdreven druk of juist overdreven rustig.
- Gaat vaak tegen de regels of volwassenen in.
- Is vaak overdreven vroeg of blijft lang rondhangen op school.
- Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.
- Speelt gewelddadige of seksuele situaties na.
Wat valt er onder geestelijke kindermishandeling?
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind. Ouders kunnen het kind regelmatig uitschelden, opzettelijk bang maken of vertellen dat het niet gewenst is.