Wat zijn de kenmerken van een aardbeving?

Wat zijn de kenmerken van een aardbeving?

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort.

Welk soort aardbeving komt ongeveer 18 keer per jaar voor?

Een benadering van de schaal van Richter

Magnitude en beschrijving Energie Frequentie (schatting)
joule TNT-equivalent
7 t/m 7,9 Zwaar 2 PJ – 62 PJ 0,5 – 14 megaton TNT 18 per jaar
8 t/m 8,9 Zeer zwaar 63 PJ – 1,9 EJ 15 – 490 megaton TNT 1 per jaar
9 t/m 9,9 Verwoestend 2 EJ – 62 EJ 0,5 – 14 gigaton TNT Eens in de 20 tot 30 jaar

Hoe ontstaan ondiepe aardbevingen?

De meeste aardbevingen zijn ondiep. Daarmee bedoelen we dat het hypocentrum niet dieper ligt dan 60 kilometer. Zij worden veroorzaakt door verschuivingen in de aardkorst of in het gesteente niet ver daaronder. Een tweede groep bevingen komt uit haarden met middelgrote diepte.

Wat kan een aardbeving veroorzaken?

De aardkorst bestaat uit losse platen die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen. Deze bewegingen noemen we platentektoniek. De platen noemen we ook wel schollen. Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving.

Waar was de zwaarste aardbeving ooit?

22 mei 1960 – Aardbeving bij Valdivia, Chili. Dit is de krachtigste aardbeving die ooit gemeten is, met 9,5 op de momentmagnitudeschaal. 1960 – Agadir, Marokko – De oude stad werd geheel vernield door twee bevingen. Er vielen 15.000 doden.

Hoeveel aardbevingen komen er per jaar voor?

Wereldwijd zijn er per jaar gemiddeld 3 miljoen aardbevingen. De meeste aardbevingen merken we niks van. We praten over een zware aardbeving als de kracht van de beving 5 of hoger op de schaal van Richter is. Per jaar zijn er 3000 van die zware aardbevingen per jaar.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven