Wat zijn de onderdelen van een blad?

Wat zijn de onderdelen van een blad?

De drie belangrijke delen van het blad zijn:

  • de bladbasis, eventueel met steunblaadjes (stipulae)
  • de bladsteel (petiolus)
  • de bladschijf (lamina) met nerven en daartussen het bladmoes.

Hoe heet de buitenste cellaag van bladeren?

opperhuid, buitenste cellaag (cellagen) van wortel, stengel en blad. is een hormoon in planten, waar het verschillende effecten heeft. Een ervan is dat ethyleen wordt geproduceerd door sommige rijpende vruchten.

Wat geeft een Bladskelet aan een blad?

De nerven zorgen voor de stevigheid van het blad en voor het transport van water en voedingsstoffen. Al het materiaal dat tussen de nerven ligt, noemen we het bladmoes. Een blad waar geen bladmoes meer in zit, noemen we een bladskelet (zie afbeelding 16). Een bladskelet bestaat alleen uit nerven.

Wat is de bouw van bladeren?

Bouw van bladeren Het bladsteel: een blad zit meestal met een steeltje aan de stengel, tak of stam van een plant vast, dit steeltje heet een bladsteel. De bladbasis: de plaats waar het steeltje vast zit aan het blad heet de bladbasis. De bladschijf: vanuit de bladbasis loopt het blad uit naar verschillende kanten.

Welke functies heeft een stengel?

Een stengel is het deel van een plant dat de bladeren en knoppen draagt, stevigheid verleent en voor transport van water, mineralen en assimilaten zorgt.

Hoe noemen we al het hout dat in één jaar is gevormd?

In de stam van een boom word ieder jaar een laag hout gevormd. Hierdoor word de stam dikker. Zo’n laag hout noemen we een jaarring.

Hoe noem je een kring van bladeren?

Bij een bladrozet of rosula van een plant zitten de bladeren in een kring dicht op elkaar. Men spreekt ook wel van een wortelrozet als de bladeren vlak bij de grond zitten.

Hoe heten de blaadjes van een bloem?

Alle stukjes van de bloem hebben een naam. Het onderste, rechte stuk, heet de stengel. De gekleurde blaadjes zijn de bloemblaadjes. In de bloem zitten meeldraden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven