Wat zijn de rechten van de Tweede Kamer?

Wat zijn de rechten van de Tweede Kamer?

Rechten Eerste en Tweede Kamer

  • Budgetrecht. De Eerste en Tweede Kamer hebben het recht om de inkomsten en uitgaven van het Rijk te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren.
  • Initiatiefrecht.
  • Recht van amendement.
  • Onderzoek- en enquêterecht.
  • Vragenrecht.
  • Recht om moties in te dienen.

Wie vallen er onder de Staten-Generaal?

Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Beide Kamers kunnen tevens in Verenigde Vergadering bijeenkomen.

Wat bepaalde de Staten-Generaal?

De officiële benaming voor het Nederlandse parlement is Staten-Generaal. Sinds de grondwetswijziging van 1815 waarbij een tweekamerstelsel werd ingevoerd, bestaan de Staten-Generaal uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Staten-Generaal waren toen als het ware de confederale regering van de Republiek.

Welke rechten heeft de Tweede Kamer om een minister te controleren?

Een belangrijke taak van de Tweede Kamer is het beoordelen van besluiten van het kabinet (en van individuele bewindspersonen). Bij die controlerende taak wordt gebruikgemaakt van het recht op inlichtingen, een recht dat ieder individueel Tweede Kamerlid heeft en dat is vastgelegd in de Grondwet.

Wat houden de rechten van initiatief amendement en interpellatie in?

Het recht van Kamerleden om onderzoek te doen naar plannen die de regering heeft uitgevoerd. De Kamerleden stellen net zo lang vragen tot ze alles weten wat ze nodig hebben om te kunnen zeggen of de regering de plannen goed heeft uitgevoerd.

Wat is de Staten-Generaal wikikids?

De Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, of gewoon Staten-Generaal, is de naam van het parlement van Nederland. Sinds 1815 bestaat dit parlement. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De leden van de Staten-Generaal worden Kamerleden of parlementariërs genoemd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven