Wat zijn de rechten van een 16 jarige?

Wat zijn de rechten van een 16 jarige?

Wat zijn mijn rechten vanaf 16 jaar?

 • Je mag seks hebben met je lief als die ook minstens 16 jaar is.
 • Je mag een dancing of café binnengaan en een pint drinken, maar geen sterke drank.
 • Je kunt zelf een testament opmaken.
 • Je mag met een bromfiets rijden.

Wat mag je als je 12 bent?

Je kan een zichtrekening openen, maar mét toestemming van je ouders. Sommige banken laten het al toe op jongere leeftijd. Je krijgt een identiteitskaart, die je alleen op zak moet hebben wanneer je naar het buitenland gaat. De jeugdrechter is verplicht om je te horen voor hij beslissingen neemt over jou.

Wat zijn rechten van het kind?

Voor iedereen die jonger dan 18 jaar is, zijn er kinderrechten. Deze rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over je leven thuis en op school. Over wat je ouders voor je moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen.

Hoe oud moet je zijn om te kunnen werken?

Voor jongeren in je bedrijf gelden nog strengere veiligheidseisen. Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in een fabriek en niet werken met machines (bijvoorbeeld een vleessnijmachine). Ook mag een jongere onder de 16 niet achter de kassa werken als de jongere daarbij zelf verantwoordelijk is voor geldzaken.

Welke rechten heb je?

Er zijn 2 soorten grondrechten:

 • Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
 • Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.

Wat mag je vanaf 21 jaar Belgie?

Hij is meerderjarig, op burgerlijk en strafrechtelijk vlak. Hij mag gaan stemmen. Het ouderlijk gezag geldt niet meer. Ook naar school gaan is niet langer verplicht.

Wat ben je als je 7 jaar bent?

Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als ‘iedereen onder de 18 jaar’ (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van ‘kinderen’ en daarna van ‘jongere’, ’tiener’ of ‘puber’.

Welke rechten heb?

Welke soorten mensenrechten zijn er?

 • algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van zijn of haar privacy, huis en familieleven, martelverbod).
 • vrijheidsrechten (vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en levensovertuiging, van vereniging).

Wat zijn de 10 rechten van het kind?

Kinderrechten

 • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
 • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
 • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
 • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
 • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Hoe oud moet je zijn om te werken in de supermarkt?

Je mag van de overheid op je 13e en 14e vakkenvullen (zie bron 1). Maar supermarkten kunnen hun eigen regels hebben, zoals de Albert Heijn, die een minimumleeftijd van 14 (of in sommige filialen 15) hanteren (zie bron 2). Let wel op dat je op je 13e of 14e aan limieten gebonden bent qua werktijd (zie bron 3).

Hoe lang mag je werken als je 16 bent?

Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet ’s nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven