Wat zijn de voordelen van kernfusie?

Wat zijn de voordelen van kernfusie?

Voordelen kernfusie Enorme energieproductie (in theorie): 1 kilogram aan kernfusie materiaal kan net zoveel energie genereren als 10 miljoen kilogram fossiele brandstoffen. Veilig: hoewel er wel wordt gewerkt met radioactieve stoffen is een gevaarlijke kettingreactie (zoals in een reguliere kerncentrale) niet mogelijk.

Hoe ver zijn wij met kernfusie?

Het plan was dat er in 2016 een werkende kernfusiereactor zou staan tegen een geschatte prijs van vijf miljard dollar. Inmiddels zijn we in 2018 en moeten we het doen met de belofte dat de reactor in 2025 operationeel is. In 2035 zijn de eerste experimenten waarin daadwerkelijk kernfusie plaatsvindt.

Is kernfusie gevaarlijk?

Ondanks de hoge temperaturen is kernfusie veilig. Het fusieproces stopt zodra er geen brandstof meer is. Anders dan bij een gewone kerncentrale is er geen kettingreactie die uit de hand kan lopen. Het radioactieve tritium blijft in de reactor.

Hoe zit het met kernfusie?

De belofte van kernfusie is al tientallen jaren helder: het moet een onbeperkte bron van energie worden met nauwelijks afval en zonder CO2-uitstoot. Vooralsnog is het bij een belofte gebleven, maar veel wetenschappers blijven geloven in deze vorm van groene energie.

Wat zijn de voor en nadelen van kernfusie?

Onder invloed van de fusiereactie wordt de reactor zelf een beetje radioactief maar het materiaal kan al binnen honderd jaar weer veilig hergebruikt worden. Een energiecentrale op basis van kernfusie kan continu elektrische energie leveren en heeft dus geen externe energieopslag nodig.

Hoeveel energie levert kernfusie op?

Voordelen van kernfusie Met een kleine hoeveelheid brandstof levert fusie enorme hoeveelheden energie (± 250 kg per jaar per GW). Ongeveer 0.03% van het water in de oceanen is ‘zwaar water’, deuterium is er dus genoeg.

Is kernfusie duurzaam?

Kernfusie kan duurzame energie opleveren uit een makkelijk verkrijgbare brandstof, zonder langdurig stralingsgevaar (zoals bij de huidige kerncentrales). Grootschalige inzet van kernfusie zou op papier zelfs een einde kunnen maken aan het klimaatprobleem.

Waar komt kernfusie voor?

De energie van de zon komt tot stand door kernfusie. Waterstof wordt tot helium omgevormd, waarbij veel energie vrijkomt. De zon is de energiebron voor geologische processen op aarde. Zonder de zon zou er geen wind waaien, zou er geen watercyclus zijn en zou er geen leven mogelijk zijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven