Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn eindtermen basisonderwijs?
- 2 Wat is een leergebied?
- 3 Wat is het verschil tussen eindtermen en leerplannen?
- 4 Wat is een Lintvak?
- 5 Wat is een Leerdomein?
- 6 Welke eindtermen zijn er?
- 7 Wat is een Persoonsdoel?
- 8 Waar staan de eindtermen?
- 9 Wie stelt de eindtermen op?
- 10 Wat zijn de eindtermen Basisgeletterdheid?
Wat zijn eindtermen basisonderwijs?
Eindtermen zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover een leerling of student aan het eind van een opleiding minimaal zou moeten beschikken. Anders gezegd: het streefdoel van wat een leerling, student of cursist ‘kent, snapt en kan’ na voltooiing van een opleiding of cursus.
Wat is een leergebied?
Geheel van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes rond bepaalde inhouden in het kleuter- en lager onderwijs (basisonderwijs). Men onderscheidt vijf leergebieden: wiskunde, wereldoriëntatie, lichamelijke opvoeding, taal en muzische vorming.
Wat is het verschil tussen eindtermen en leerplannen?
In de leerplannen kan een school meer doelen opnemen dan de minimumdoelen uit de eindtermen. De leerplannen worden ook goedgekeurd door de overheid. Een leerling die de eindtermen bereikt heeft, heeft dus recht op zijn diploma.
Wie schrijft eindtermen?
Wie bepaalt wat er in de eindtermen komt? De overheid, in samenspraak met heel wat onderwijsexperts. Het Vlaams Parlement gaf de opdracht aan teams van slimme leraars en experts om de eindtermen te vernieuwen. De politici moeten het resultaat van hun werk nu nog tot wet maken met een officiële stemming.
Wat zijn specifieke eindtermen?
Wetenschapsdomeinen zijn domeinen binnen de wetenschap die inhoudelijk samenhangende inhouden afbakenen. Wetenschapsdomeinen vormen het structurerende kader voor de cesuurdoelen (tweede graad) en specifieke eindtermen (derde graad) die zijn geformuleerd met het oog op vervolgonderwijs.
Wat is een Lintvak?
Een lintvak volg je het hele schooljaar door. Je leert bij de talen niet alleen spelling, taal en grammatica, maar je maakt ook kennis met fictie en poëzie en je leert discussiëren en samenvatten. Bij wiskunde leer je naast sommen maken ook nog puzzels en raadsels oplossen door wiskundig denken.
Wat is een Leerdomein?
Een leerdomein is een functionele ruimte; het is de thuisbasis van leerlingen van verschillende leerjaren. Tijdens een schooldag gaan leerlingen vanuit hun leerdomein naar andere ruimtes in de school, zoals leslokalen, het lab of de gymzaal.
Welke eindtermen zijn er?
Gewoon lager onderwijs, 2de en 3de graad van het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs: eindtermen
- Vak- of leergebiedoverschrijdende eindtermen en eindtermen die een attitude aangeven, zijn door de school bij de leerlingen na te streven.
- De andere eindtermen, ook de specifieke eindtermen, zijn te bereiken.
Waar vind ik de nieuwe leerplannen?
Waar vind je leerplannen? Op de websites van het GO! en de koepelorganisaties van de onderwijsnetten kan je leerplannen downloaden, afdrukken of bestellen.
Wie stelt de leerplannen op?
Leerplannen opmaken is in principe een bevoegdheid van het schoolbestuur of de inrichtende macht, maar in de praktijk zijn het meestal de onderwijsnetten en onderwijskoepels die ze opstellen.
Wat is een Persoonsdoel?
Persoonsdoelen zijn de doelen ‘zelf bewegen’, ‘bewegen met anderen’, ‘reflecteren op bewegen’, ‘inspanning en ontspanning’, ‘hygiëne’, ‘correcte lichaamshouding’, ‘positieve bewegingsingesteldheid’ en ‘veilig en verantwoord bewegen’.
Waar staan de eindtermen?
Bovenbouw vmbo, havo en vwo Voor het verplichte en keuzevak in de bovenbouw van vmbo en havo/vwo zijn in 2007 eindtermen opgesteld. De eindtermen voor alle vakken zijn vindbaar op Examenblad (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Wie stelt de eindtermen op?
Wie bepaalt het curriculum?
In het curriculum staat wat leerlingen in het primair onderwijs en voorgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. De regering en Tweede Kamer stellen het curriculum voor het hele land wettelijk vast. De overheid, scholen en leraren geven samen vorm aan het curriculum.
Wie bepaalt de eindtermen?
Wat zijn de eindtermen Basisgeletterdheid?
Wat is basisgeletterdheid? Eindtermen zijn de door de overheid bepaalde minimumdoelen van het onderwijs. Ze bepalen onder andere voor de leerlingen uit het secundair onderwijs een minimum aan kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes.