Inhoudsopgave
Wat zijn gemeenschappelijke beleggingsfondsen?
Gemeenschappelijke beleggingsfondsen (GBF) maken deel uit van een instelling voor collectieve belegging in roerende waarden, net zoals de beveks waarvan ze voorloper zijn. In tegenstelling tot een bevek is een GBF geen vennootschap en heeft het geen rechtspersoonlijkheid.
Wat zijn exchange traded funds?
ETF is een afkorting van Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. ETF’s worden ook wel indextrackers of kortweg trackers genoemd, omdat ze een specifieke index volgen.
Wat is nog een verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen?
ETF’s zijn, net als aandelen, de hele dag verhandelbaar (gedurende de openingstijden van de beurs). Beleggingsfondsen kun je daarentegen maar één keer per dag aan- of verkopen. Dat kan op een vast tijdstip, tegen de intrinsieke waarde van het fonds. ETF’s hebben dus een hogere verhandelbaarheid dan beleggingsfondsen.
Waarom zijn er beleggingsfondsen?
Een belangrijk voordeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je vermogen automatisch wordt gespreid over meerdere beleggingen. Koersverlies van één aandeel of obligatie kan dan worden gecompenseerd, of gedempt, door andere aandelen of obligaties in de portefeuille. En op die manier worden de risico’s gespreid.
Welke beurs voor ETF?
Een aandelenfonds (equity fund) volgt bij ETF’s vaak een onderliggende index. Bijvoorbeeld de AEX, DAX of Dow Jones. Door aandelen van alle of een representatieve selectie van bedrijven in de index te kopen, volgt de ETF de waarde van de onderliggende index. Aandelenfondsen zijn sterk volatiel.
Welke kosten ETF?
Een aandelen-ETF moet zo nu en dan aandelen aankopen of verkopen om de index die de ETF nabootst goed te blijven volgen. Typisch liggen deze kosten rond de 0.03% per jaar. Deze kosten maken normaliter geen onderdeel uit van de TER. Ook deze kosten worden automatisch verwerkt in de koers van het fonds.
Hoe werken aandelen fondsen?
Een beleggingsfonds belegt het geld van verschillende beleggers. Het geld wordt verdeeld over allerlei soorten beleggingen. Bijvoorbeeld over meerdere bedrijven, sectoren en regio’s in het geval van een aandelenfonds. Door deze aanpak kun je de risico’s van je inleg makkelijk spreiden.