Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn Kernkwadranten van Ofman?
- 2 Wat is een Kernkwadrant?
- 3 Wat kun je met een Kernkwadrant?
- 4 Wat is het doel van een Kernkwadrant?
- 5 Wat zijn jou kernkwaliteiten?
- 6 Wat kunnen kernkwaliteiten zijn?
- 7 Wat is mijn Kernkwadrant?
- 8 Welke kernkwaliteiten zijn er?
- 9 Wat kun je met Kernkwadranten?
- 10 Wat is voor jou kwaliteit?
Wat zijn Kernkwadranten van Ofman?
Het kernkwadrant van Daniël Ofman is een persoonlijkheidsmodel waarin iemands sterke en zwakke kanten geplaatst kunnen worden. Het model bestaat uit vier kwadranten (kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie) en beschrijft de relatie hiertussen. Iedereen heeft sterke eigenschappen die de persoonlijkheid bepalen.
Wat is een Kernkwadrant?
Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met dit model krijg je inzicht in je sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je tegenhoudt.
Hoeveel kernkwaliteiten heeft iemand?
Het kernkwadrant draait om vier termen: kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. Dit zijn alle vier karaktereigenschappen of kwaliteiten en het model beschrijft hun onderlinge samenhang. Volgens Ofman horen bij iedere persoon bepaalde kernkwaliteiten. Dit zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon horen.
Wat is mijn allergie?
Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo’n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.
Wat kun je met een Kernkwadrant?
Kernkwadranten geven jou het inzicht om jezelf beter te leren begrijpen. Daarnaast helpen ze je ook om het gedrag van anderen beter te kunnen plaatsen. Door na te denken over jouw kwaliteiten, maar ook jouw ergernissen, valkuilen en uitdagingen leer je om beter te samenwerken en zal je meer in balans zijn.
Wat is het doel van een Kernkwadrant?
Doel van de kernkwadranten Het doel van dit model is om de balans te vinden tussen de kernkwaliteit en uitdaging waardoor persoonlijke groei wordt bereikt. Door zowel daadkrachtig als geduldig te zijn is de persoon nog effectiever.
Hoe werken Kernkwadranten?
Kernkwaliteit zijn kwaliteiten die jou maken tot wie je bent, ze behoren tot jouw kern. Met behulp van een kernkwadrant kom je te weten waar je goed in bent, wat je nog kunt leren, waar je je aan irriteert bij een ander en waar je voor op moet letten.
Wat zijn voorbeelden van kernkwaliteiten?
Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig. Als iemand doorschiet in zijn of haar kernkwaliteit dan stap je in je eigen valkuil.
Wat zijn jou kernkwaliteiten?
Kernkwaliteiten kun je ook duiden als jouw sterke punten of zaken waar je goed in bent. Spreek ik over een kernkwaliteit dan gaat het over het meest ‘eigene’ wat je in huis hebt. Het zijn jouw eigenaardigheden of eigenschappen. Je kunt zeggen dat jouw set van kernkwaliteiten uniek is.
Wat kunnen kernkwaliteiten zijn?
In feite gaat het om jouw persoonlijke eigenschappen, karaktereigenschappen oftewel om jouw persoonskenmerken of om jouw persoonlijke sterke punten. Het gaat over ‘wat jou typeert’. Een kernkwaliteit is ‘hoe je bent’ en dat is wat anders dan hoe je soms ‘doet’.
Waarom gebruik je Kernkwadranten?
Met een kernkwadrant krijg je snel inzicht in de kwaliteiten van jezelf en van je teamgenoten. Zo leer je direct op welke plek collega’s het best tot hun recht komen. Maar ook waarom de communicatie met die ene collega soepel verloopt en met de ander ontzettend stroef.
Hoe vul je een Kernkwadrant in?
Maak je eigen kwadrant Vul één van de vier termen in (kernkwaliteit, valkuil, allergie of uitdaging). Begin bij de term die je het makkelijkste kunt invullen. Bij veel mensen is dat hun allergie: iets waar ze zich bij anderen mateloos aan ergeren. Vanuit die ene term probeer je dan de andere vakjes in te vullen.
Met kernkwadranten van Ofman breng je logica aan in jouw kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen, en allergieën. Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig.
Wat is mijn Kernkwadrant?
wat is een kernkwadrant? Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met dit model krijg je inzicht in je sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je tegenhoudt. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en zie je hoe je kunt groeien.
Welke kernkwaliteiten zijn er?
Voorbeelden van kwaliteiten
- Aanpassingsvermogen.
- Aanwezig en profilerend.
- Accuraat, nauwkeurig en precies.
- Actieveling (bezige bij)
- Ad hoc.
- Ad rem.
- Afspraak is afspraak.
- Alert en waakzaam.
Wat is het model van Ofman?
Het kernkwadrant of het Kwadrant van Ofman is een veelgebruikt model om de eigenschappen te beschrijven die bij een persoon horen. Het kernkwadrant is een prima instrument om te reflecteren op bepaalde eigenschappen. Het model. Het kernkwadrant draait om vier termen: kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging.
Waarom kernkwaliteiten?
De kernkwaliteit ‘kleurt’ een mens, het is de specifieke sterkte waar we bij hem of haar direct aan denken.” In je werk en leven is het van belang om die dingen te doen, waarbij je je kernkwaliteiten goed kunt benutten. Dan zit je als het ware “in je kracht”.
Wat kun je met Kernkwadranten?
Kernkwadranten zijn een soort hulpmiddel om kernkwaliteiten en uitdagingen bij jezelf en bij wellicht anderen te ontdekken, en een hulpmiddel om te ontdekken waar jouw allergieën zitten en waar andere wellicht allergisch voor zijn.
Wat is voor jou kwaliteit?
Kwaliteiten zijn de unieke en persoonlijke eigenschappen die bij mensen horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Zo zal een rustig introvert persoon eerder bescheidenheid als kwaliteit hebben dan een wat drukker extravert persoon.
Waarom werken met Kernkwadranten?
Met behulp van een kernkwadrant kom je te weten waar je goed in bent, wat je nog kunt leren, waar je je aan irriteert bij een ander en waar je voor op moet letten. Als je weet waar je goed in bent weet je eigenlijk ook waar je een hekel aan hebt of waar je minder goed in bent.