Inhoudsopgave
Wat zijn voorbeelden straffen die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog heeft gekregen?
Duitsland kreeg na de Eerste Wereldoorlog een torenhoge schuld opgelegd, die uiteindelijk in 92 jaar werd afgelost. Deze herstelbetalingen werden vastgelegd tijdens de totstandkoming van het Verdrag van Versailles.
Welke politieke groepen steunden de Republiek van Weimar niet?
In bijna alle regeringen tussen 1920 en 1932 zaten het Zentrum en de liberale partijen DDP en Deutsche Volkspartei (DVP), gesteund door de sociaaldemocraten of de conservatieven. Het Duitse staatshoofd, voorheen de erfelijke keizer, werd nu ‘rijkspresident’ genoemd.
Wat waren economische problemen in de Republiek van Weimar in de periode 1919 1923?
Ruhrbezetting en hyperinflatie (1923) De reactie van Duitse regering was om álle herstelbetalingen op te schorten. Berlijn riep de passive Widerstand uit, waarop alle arbeiders en ambtenaren in staking gingen en geen bevelen van de bezetters opvolgden. Door de stakingen deelde de Duitse economie snel in de malaise.
Welke gebieden verloor Duitsland na de Vrede van Versailles?
Duitsland moest onmiddellijk een aantal gebieden afstaan: Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en delen van Posen en West-Pruisen aan Polen (de Poolse Corridor). Danzig kreeg een speciaal statuut onder gezag van de Volkenbond: de vrije Stad Danzig.
Welke 3 straffen kreeg Duitsland na de Eerste Wereldoorlog?
Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen. Duitsland mocht geen soldaten hebben in het Rijnland. Duitsland moest herstelbetalingen doen. Duitsland moest al haar koloniën afstaan, zoals Duits-Zuidwest-Afrika (later Namibië genoemd), Duits-Oost-Afrika (later Tanzania genoemd), Kameroen etc.
Waarom een Brood in 1923 in Duitsland 500.000 mark kost?
In november 1923 was de brandwaarde van een bundel bankbiljetten hoger dan de kolen die je ervoor kon kopen. Veel mensen raakten hun spaargeld kwijt, de reële lonen gingen achteruit en pensioengelden gingen verloren. Onderstaand schema toont de drastische prijsverandering van 1 kilo brood tussen 1921 en 1923.