Inhoudsopgave
Wat zit er in de Mirena spiraal?
Mirena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel.
Waarom spiraal bij gynaecoloog?
Voordelen spiraaltje Je hoeft in ieder geval vijf jaar lang niet meer na te denken over het gebruik van anticonceptie, je bent continu beschermd tegen zwangerschap. De vruchtbaarheid wordt niet aangetast, je bent na het verwijderen van het spiraaltje direct weer vruchtbaar.
Waarom Mirena plaatsen tijdens menstruatie?
Voordat de huisarts het spiraaltje plaatst: De huisarts plaatst het spiraaltje meestal tijdens of vlak na je ongesteldheid (tussen de 1e en 7e dag vanaf het begin van je ongesteldheid). Je bent dan zeker niet zwanger. En het spiraaltje beschermt ook meteen tegen zwangerschap.
Hoe groot is de kans op zwangerschap met Mirena spiraal?
Onderzoek heeft aangetoond dat er ongeveer twee zwangerschappen voorkomen per 1000 vrouwen die een jaar lang Mirena gebruiken. Bij langer gebruik neemt de kans op zwangerschap nog verder af. Mirena is daarmee even betrouwbaar als sterilisatie.
Is Mirena een Koperspiraal?
Een bekende variant van het hormoonspiraaltje is de Mirena spiraal. Het koperspiraaltje is ook gemaakt van kunststof. Daaromheen zit een dun koperdraadje. Dit spiraaltje bevat geen hormonen en kan 5 tot 10 jaar in je baarmoeder blijven zitten.
Waarom hormoonspiraaltje?
Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Kan spiraaltje verschuiven door seks?
Als je seks hebt, penetreert de penis de vagina en niet de baarmoeder, hoe piepklein of reuzegroot hij ook mag zijn. Het is wel mogelijk dat jouw bedpartner het draadje dat aan je spiraaltje hangt, kan voelen tijdens het heetst van de strijd. Dat kan het geval zijn als het draadje te lang is.
Hoe vaak mag je een spiraal plaatsen?
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!