Wat zit er in de zon?

Wat zit er in de zon?

Zon
Fysische samenstelling 70 massa-% H, 28% He, 0,9% O, 0,4% C, 0,15% Ne, 0,15% Fe, 0,09% N, 0,08% Si, 0,07% Mg, 0,05% S
Waarnemingsgegevens
Schijnbare helderheid −26,74 mag
Afstand tot Aarde / centrum van Melkweg 1 AE / 27 000 lichtjaar

Hoeveel keer zo groot is de zon dan de aarde?

De zon is veel groter dan de aarde. De middellijn bedraagt 1,4 miljoen kilometer, ruim honderd keer de middellijn van de aarde. Een ketting van honderd aardbollen zou dus strakgespannen in de zon passen. En als de zon hol was, zouden er meer dan één miljoen aardbollen in kunnen verdwijnen.

Wat gebeurt er als de zon niet meer schijnt?

Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 °C. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terugbrengen naar het nulpunt, de meest mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt.

Waar is de zon van gemaakt?

De zon is ontstaan uit het samenkrimpen van een grote interstellaire gaswolk onder invloed van haar eigen zwaartekracht. De gaswolk bestond voor het grootste deel uit waterstof (H) en helium (He), de meest voorkomende elementen in het heelal.

Wat is er bijzonder aan de zon?

De zon is een bol van gas en is immens heet. Het oppervlak van de zon is dan ook bijzonder heet. De werkelijke temperatuur bedraagt 5 800°C, maar in het centrum van de zon is het nog veel heter. Daar loopt de temperatuur op tot 22 miljoen graden Celsius.

Wat is verder de zon of de sterren?

Onze zon is een gewone ster! Dat de zon zo helder is komt doordat de zon veel dichterbij de aarde staat dan de sterren. Daarom lijkt hij ook erg groot. Veel sterren zijn echter groter dan de zon.

Hoe groot is de zo?

696.340 km
Sun/Radius

Kan de zon verdwijnen?

Pas na 1.000 jaar zouden al de zeeën helemaal bevroren zijn, maar tegen dan kampt onze planeet al met grotere problemen. Door het verdwijnen van de ozonlaag, zal de straling alles herleiden tot een onherbergzame woestenij, die dan nog eens doelloos door de ruimte zweeft. Gelukkig gaat de zon nog lang niet met pensioen.

Kan de zon doven?

Wanneer onze Zon ongeveer 7.5 miljard jaar oud zal zijn, zal zij gaan veranderen in een Rode Reus. Dit betekent dat ze gaat opzwellen. Hierbij zal ze ver voorbij de baan van Venus reiken en misschien zelfs de aarde opslokken. Na ongeveer 10 tot 11 miljard jaar zal onze zon uitdoven.

Hoe is de zon ontstaan wikikids?

De zon zou zo’n 4,6 miljard jaar geleden ontstaan zijn door het samentrekken van een uitgestrekte koude, gasvormige Oernevel. Dit gebeurde door de zwaartekracht die ontstond toen het middelste van de nevel dichter bij elkaar kwam.

Hoe raakt de zon aan haar energie om licht uit te stralen?

De energie van de zon komt tot stand door kernfusie. Waterstof wordt tot helium omgevormd, waarbij veel energie vrijkomt. De warmte die daarbij vrijkwam zorgde ervoor dat de temperatuur van de zon opliep tot vijftien miljoen graden Celsius.

Wat is er bijzonder aan Uranus?

Uranus bestaat voornamelijk uit waterstof en helium, maar deze grote blauwe gasplaneet bestaat ook gedeeltelijk uit water, ammoniak en methaan. De doorsnede van Uranus is 50.724 kilometer. Daarmee is hij de op twee na grootste planeet van ons zonnestelsel.

De zon is opgebouwd uit zeer heet plasma. Ze bevat ruim 99% van de materie van het zonnestelsel, voornamelijk waterstof en helium. Het binnenste deel van de zon is zo heet en dicht dat er kernfusie plaatvindt: iedere seconde wordt er ongeveer 600 miljoen ton waterstof in helium omgezet.

Wat is de warmte van de zon?

In de kern van de zon is het 15 miljoen graden Celsius. (De stralingszone is het deel van de zon dat de energie de kern uitleidt) en in de convectiezone wordt die warmte naar de fotosfeer vervoerd. Dat is het deel van de zon dat warmte en licht afgeeft en die is 6000 graden Celsius.

Wat is de functie van de zon?

De zon geeft enorm veel lichtenergie aan de aarde. Planten maken hier dankbaar gebruik van; zij hebben zonlicht nodig om door middel van fotosynthese te overleven.

Waaruit bestaat de corona van de zon?

Een corona in de meteorologie is een atmosferisch optisch verschijnsel in de vorm van een of meerdere gekleurde kransen van licht rondom de zon of maan. Het effect ontstaat door de diffractie van het licht door kleine waterdruppels of ijskristallen van een wolk.

Bij het vergaan van een ster blaast deze een groot gedeelte van zijn gas de ruimte in. Het gas dat werd uitgestoten door deze vroege sterren heeft zich vervolgens vermengd met het gas dat zich tussen de sterren bevindt, en uit zo’n gaswolk is later de Zon, en met haar het zonnestelsel en dus ook de Aarde, ontstaan.

Wie heeft de zon gemaakt?

De zon zou zo’n 4,6 miljard jaar geleden ontstaan zijn door het samentrekken van een uitgestrekte koude, gasvormige Oernevel. Dit gebeurde door de zwaartekracht die ontstond toen het middelste van de nevel dichter bij elkaar kwam. Het hele proces van samentrekking zal ongeveer 35 miljoen jaar hebben geduurd.

Hoe komt de warmte van de zon op aarde?

De warmte van de zon komt helemaal niet op de aarde. Het licht van de zon komt op de aarde, en wordt door de aarde en door de gassen in de atmosfeer gereflecteerd als warmte. De gassen in de atmosfeer kunnen de gereflecteerde warmte tegenhouden zodat hij niet meteen de ruimte in verdwijnt.

Hoe meet je de warmte van de zon?

-Elk voorwerp zendt zijn warmtestraling uit, afhangende van de temperatuur van dat voorwerp. -Uit de verdeling van de uitgezonden straling over de verschillende golflengten (kleuren) kan men de temperatuur van het oppervlak afleiden van het voorwerp dat die straling uitzendt.

Wat is de zon wikikids?

De zon De zon is een brandende gasbol. De straling daarvan maakt leven op onze Aarde mogelijk. Het is ook de ster het dichtst bij de Aarde en is verder het helderste object aan de hemel. De zon staat in het midden van het zonnestelsel.

Hoe warm is de corona van de zon?

Op zijn hoogste punt is de temperatuur veel hoger, tot wel 20.000 graden. In de atmosfeerlaag om de chromosfeer heen, de corona, wordt het nog veel gekker: plaatselijk bereikt de corona temperaturen van een paar miljoen graden! In het binnenste van de zon fuseren waterstofkernen onder hoge druk tot helium.

Wat is de chromosfeer van de zon?

De chromosfeer is een laag in de atmosfeer van de zon (en van andere sterren) boven de fotosfeer en onder de corona. De chromosfeer van de zon strekt zich uit van ongeveer 300 of 500 km tot ongeveer 2000 km boven het zonsoppervlak.

Wat bestaat de zon uit?

Als geheel bestaat de zon vooral uit waterstof, daarna uit helium, en een klein deel bestaat uit zwaardere elementen als koolstof, zuurstof en verschillende metalen. Anderhalf procent van deze zwaardere elementen is afkomstig uit de moleculaire nevel waaruit de zon is ontstaan, de rest is in de zon zelf gevormd.

Wat is de diameter van de zon?

De Zon heeft een diameter van 1.392.684 km met een onzekerheid van 130 km. Dit komt overeen met een diameter van 109 maal die van de Aarde, waarmee de Zon het grootste hemellichaam in het zonnestelsel is. De Aarde past er meer dan een miljoen keer in. De straal van de Zon is bijna twee keer zo groot als de afstand tussen de Aarde en de Maan.

Wat is de samenstelling van de zon?

Samenstelling van de zon. De zon is een hoofdreeksster van middelgrote klasse en meet 1.392.700 km in doorsnede, dit is 109 maal zo groot als de doorsnede van de aarde, de aarde past qua volume dan ook miljoenen malen in de zon.

Wat is de temperatuur van de zon?

De temperatuur van de zon bedraagt op het oppervlakte zo’n 4500 tot 6500 Kelvin, in graden omgerekend is dat ongeveer 4230 tot 6230 graden Celsius. In de kern van de zon, waar waterstof in helium wordt omgezet, is de temperatuur met maar liefst 15,7 miljoen Kelvin veel hoger.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven