Inhoudsopgave
Welk dier eet madeliefjes?
Het madeliefje kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia’s, muizen, ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Waar zijn madeliefjes goed voor?
Sinds de 15e eeuw is het madeliefje bekend om zijn geneeskrachtige werking. De fijngestampte bloemen en verse bladeren stillen de pijn bij verstuikingen en kneuzingen. De kruisvaarders namen madeliefjes in gedroogde toestand mee om hun wonden mee te verzorgen.
Wat is er bijzonder aan een madeliefje?
Het madeliefje is het hele jaar in bloei aan te treffen zolang het niet vriest. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit centrale gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen. De buisbloemen zijn actinomorf met een onderstandig vruchtbeginsel.
Hoe groot wordt een madeliefje?
Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of ‘alle jaren mooi’. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent “overjarig” (vaste plant).
Hoe word madeliefje ook genoemd?
Hoeveel kelkbladeren heeft een madeliefje?
De meeste madeliefjes hebben 13, 21 of 34 kelkblaadjes. Dit zijn Fibonacci-getallen.
Hoe zien madeliefjes eruit?
Madeliefjes zijn meestal wit, maar je komt ze sporadisch ook wel tegen met rozewitte kroonblaadjes. Het gecultiveerde madeliefje wordt, net als de wilde variant, tussen de 10 en 15 cm hoog, en de bloeitijd is van mei tot juli. Het plantje is goed winterhard, maar niet wintergroen.
Kan je een madelief eten?
De bloemen kunnen ook worden gegeten. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Als de bloemknoppen zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt. Gecultiveerde madeliefjes zijn meestal niet eetbaar.
Hoe wordt een madeliefje ook wel genoemd?
De botanische naam is al even simpel; Bellis perennis, mooi en overblijvend. In Engeland kennen we het madeliefje onder de Engelse naam Daisy, ook al zo’n simpele, pure naam!