Inhoudsopgave
Welk gerechtshof is bevoegd?
Welke rechter bij een dagvaardingsprocedure relatief (en aldus: geografisch) gezien bevoegd is om van een procedure kennis te nemen, staat opgenomen in art. 99 e.v. Rv. Bij een dagvaarding luidt de hoofdregel dat de rechtbank van de woonplaats van de gedaagde partij bevoegd is om van de vordering kennis te nemen.
Waar kan ik zien wanneer mijn rechtszaak is?
Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Paginas/Zittingsroosters.aspx).
Welke rechter is bevoegd voor welke zaak?
Overtredingen worden in principe behandeld door de kantonrechter, misdrijven door de politierechter of de meervoudige strafkamer. Als u minderjarig bent, wordt uw zaak in principe voorgelegd aan de jeugdstrafrechter (kinderrechter).
Welke rechter bevoegd kort geding?
In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle (voorlopige) beslissing. De rechter geeft in een spoedprocedure nooit een definitief oordeel. Daarom kan hij bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen. Het is bij de kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Welke rechtbank Zeist?
Rechtbank Midden-Nederland | Rechtspraak.
Welke rechtbank bevoegd kanton?
In principe is het gemakkelijk om te zeggen bij welke rechter iemand moet zijn: Bij cassatiezaken: de Hoge Raad; Hoger beroep: het Gerechtshof; Eerste aanleg: de kantonrechter of de civiele kamer van de rechtbank.
Kan je een rechtszaak bijwonen?
Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen. Wie jonger is dan 18 jaar, mag dit alleen met toestemming van de rechter. Ook moet er dan een volwassene meegaan.
Hoe woon je een rechtszaak bij?
Wilt u een rechtszaak bijwonen? De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.
Welke rechter heeft absolute bevoegdheid?
De bepaling welk ‘soort’ rechter bevoegd is om een zaak te behandelen. Alle zaken in eerste aanleg worden in principe aan de rechtbank voorgelegd tenzij de kantonrechter bevoegd is, zoals bv. in arbeid- en huurgeschillen.