Welk Maischschema?

Welk Maischschema?

Natuurlijk hangt dit ook af van welk type bier je gaat brouwen. We hanteren dus een maischschema. Op bepaalde tijden verhogen we de temperatuur, waardoor het beslag de juiste warmte krijgt….De eenstapsmaisch vs meerstapsmaisch.

Temperatuur Resultaat
64-65 °C Droog
66-67 °C Medium bier
68-69 °C Vol bier

Waarom maischen op verschillende temperaturen?

Maischen op verschillende temperaturen Dit doen we omdat elke enzym een eigen temperatuur heeft waarbij deze aan het werk gaat. In de mout zijn drie verschillende enzymen aanwezig. Proteasen, b-amylasen en a-amylasen. Elk enzym gaat dus wat doen als het op de juiste temperatuur is.

Waarom maischen?

De bedoeling van het maischen is dat we de mout gebruiken om daaruit suikers te extraheren in het brouwwater. Na dit proces wordt het brouwwater eruit gefilterd en houden we dit brouwwater over voor het verdere brouwproces. De mengeling van het brouwwater met de mout wordt het beslag genoemd.

Welke temperatuur maischen?

Dit is een van oorsprong Engelse methode, waarbij eigenlijk maar één temperatuur gebruikt wordt, die tussen de 62 en 72 °C ligt. Hiervoor wordt het beslag aangemaakt door het geschrote mout tot te voegen aan water van 70 °C. Het beslag zal hierdoor dalen in temperatuur tot ongeveer 67 °C.

Hoe moet je maischen?

Het oplossen van de geschrote mout in beslag noemen we maischen. Door heet water toe te voegen aan de mout breken de bestandsdelen af en zijn er meerdere enzymen actief. Elk enzym heeft een optimale werkingstemperatuur, om die reden worden er tijdens het maischproces verschillende temperaturen aangehouden.

Hoeveel water bij maischen?

Verhouding water/mout Een beslag kan eigenlijk niet te dun zijn maar zeker wel te dik. Meestal wordt geadviseerd om ongeveer 3 tot 4½ liter water per kilo mout te gebruiken. Dat betekent dat bij tien liter water je eigenlijk niet meer dan 2½ tot 3 kilo mout mag gebruiken.

Wat gebeurt er bij maischen?

Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, in alcohol omgezet.

Is Uitmaischen nodig?

Uitmaischen is niet nodig. Dus stoppen met maischen op 74-75°C is meer dan voldoende. De hoeveelheid water die je gebruikt voor het maischen bepaal je zelf door je dikte te bepalen, bijv 3 – 3,5 liter water per kilo mout. Tijdens het maischen kun je met een refractometer je versuikering volgen.

Waarom is schroten noodzakelijk?

Schroten is het malen of pletten van mout. Vroeger gebeurde dat op een moutmolen. Om bier te kunnen brouwen is het nodig om de gebruikte moutkorrels te breken, een moutkorrel is namelijk vrij hard. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater.

Welke temperatuur bier brouwen?

Temperatuur. Laat het bier vergisten bij de temperatuur, die opgegeven is bij de gist, meestal tussen 18 tot 25 °C. Het op temperatuur houden van het bier kan je doen, door het bier te laten gisten in een kamer of kast met die temperatuur. Een andere mogelijkheid is een aquariumthermostaat in het gistvat hangen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven