Welk vertelperspectief heeft het boek De Aanslag?

Welk vertelperspectief heeft het boek De Aanslag?

Het perspectief ligt bij Anton en niet bij de alwetende verteller, omdat er in de film behoorlijk de nadruk wordt gelegd op de gebeurtenissen van Anton. De alwetende verteller geeft ook nauwelijks commentaar op het verhaal. Er is sprake van een ik-perspectief, omdat het verhaal zich afspeelt in de ogen van Anton.

Wie heeft de aanslag gepleegd De aanslag?

De aanslag is een roman van Harry Mulisch over een aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Hoeveel bladzijden heeft de aanslag?

Specificaties

ISBN: 9789023463726
Auteur(s): Harry Mulisch
Prijs: 20,99
Aantal pagina’s: 256
Uitgever: De Bezige Bij

Welk vertelperspectief heeft het gouden ei?

Perspectief & Vertelsituatie In de hoofdstukken 1,2 en 4 is er een persoonaal perspectief en dus ook een personale vertelsituatie vanuit de persoon Rex. In hoofdstuk 3 ligt het persoonaal perspectief bij Lemorne. Het slothoofdstuk heeft een auctoriale vertelsituatie.

Welke genre is de aanslag?

Roman
Historische fictie
The Assault/Genres

Wat voor einde heeft de aanslag?

Het boek eindigt met de laatste episode. Er is geen echt speciaal einde. Hij komt er wel in de laatste episode pas achter wat er nu precies allemaal gebeurd is tijdens de aanslag. Het is dus wel een gesloten einde, want je komt wel bijna alle details te weten op het einde.

Wat is de bedoeling van het boek De Aanslag?

Op een koude avond vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de hongerwinter van 1944-1945, overkomt de achtjarige Anton Steenwijk een ramp: twee verzetsstrijders schieten een collaborateur dood, vlakbij Antons huis.

Waarom heet de aanslag de aanslag?

*De titel De Aanslag is te verklaren als: “De Aanslag“op Fake Ploeg. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg en die heeft het leven van de familie Ploeg, Cor Takes, Truus Coster en van de familie Steenwijk, maar vooral Anton Steenwijk, voor de rest van hun leven, hoe kort het ook was, getekend.

Wie is de hoofdpersoon van de aanslag?

Harry Mulisch
The Assault/Authors

Welk leesniveau is de aanslag?

| niveau 4 | De aanslag.

Waar staat het gouden ei voor?

De titel van de novelle verwijst naar de angstdroom die Saskia in haar jeugd had, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog: ‘Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=woOXf5S9iNE

Titelverklaring. De Aanslag symboliseert de moord op de NSB’ er Fake Ploeg in 1945 – aan het begin van het boek. Deze moordaanslag is de drijfveer in het hele verhaal doordat er een mysterie is omtrent het hoe en waarom van de aanslag.

Is het boek De Aanslag chronologisch?

De actie zit vrijwel geheel in het eerste deel van het boek, de aanslag zelf. De aanslag is van begin tot eind chronologisch. Bovendien staat aan het begin van elk van de vijf delen rond welk jaartal dat deel zich afspeelt.

Hoeveel bladzijden heeft het boek De Aanslag?

Specificaties

ISBN: 9789023443780
Auteur(s): Harry Mulisch
Prijs: 6,99
Aantal pagina’s: 352
Uitgever: De Bezige Bij

Wat voor soort roman is de aanslag?

De aanslag (roman)

De aanslag
Auteur(s) Harry Mulisch
Onderwerp Tweede Wereldoorlog
Genre Roman
Uitgever De Bezige Bij

Is de aanslag van Harry Mulisch fictie?

Er wordt veel informatie achtergehouden. Je weet niet met wie Anton in de gevangenis zit en wie de aanslag pleegde. Later weet je dat doordat Takes vertelt dat die vrouw zijn vriendin was en dat ze samen de aanslag pleegden. Het boek is non-fictie.

Nu inschrijven! *De titel De Aanslag is te verklaren als: “De Aanslag“op Fake Ploeg. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg en die heeft het leven van de familie Ploeg, Cor Takes, Truus Coster en van de familie Steenwijk, maar vooral Anton Steenwijk, voor de rest van hun leven, hoe kort het ook was, getekend.

Wat voor soort boek is de aanslag?

Novel
Historical Fiction

Wat zijn de motieven van de aanslag?

Er zijn heel veel motieven in dit boek. De oorlog: Telkens komt er iets in het verhaal terug dat te maken heeft met de oorlog (WO 2). Toeval (/lot) komt een aantal malen voor in het verhaal. Symbool hiervoor staat de dobbelsteen van het ‘Mens erger je niet’.

Wat is de aanslag in het boek De Aanslag?

Hoeveel bladzijden heeft het boek Oorlogswinter?

Oorlogswinter (boek)

Oorlogswinter
Auteur(s) Jan Terlouw
Uitgegeven 1972
Pagina’s 192 (harde kaft, 76e druk)
ISBN-code 9789060691182

Wat is het onderwerp van het boek De Aanslag?

Thema en motief Deze aanslag heeft ingrijpende gevolgen voor de familie Steenwijk, Anton’s ouders worden doodgeschoten en ook Peter wordt neergeschoten. De thema’s van het boek zijn schuld en verantwoor-delijkheid, waarbij het dan vooral gaat om een onderscheid tuusen beide thema’s.

Is de aanslag een goed boek?

Ik heb De Aanslag ervaren als een mooi staaltje klassieke Nederlandse literatuur en één van mijn favorieten in die categorie. Ik hou wel van oorlogsromans, maar dit boek is geen doorsnee oorlogsroman. Het focust op de Tweede Wereldoorlog, maar op een bepaalde manier toch ook weer niet.

Waar speelt het boek De Aanslag zich af?

– Het verhaal speelt zich af in Haarlem, waar de aanslag ongeveer voor zijn huis werd gepleegd. En later ook in Amsterdam waar hij na de aanslag gaat wonen. – Er zijn niet zoveel plaatsten van belang, ik denk wel de cel waarin hij zat met de vrouw na de aanslag. Hun huis op het moment dat Peter het lijk versleepte.

Wat ontdekte Harry Mulisch?

Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.

Wat is het Dobbelsteenmotief?

Motieven in het boek: dobbelsteenmotief en visgraatmotief. Het dobbelsteenmotief: Vlak voordat Fake Ploeg wordt doodgeschoten is de familie met een potje mens-erger-je-niet begonnen. Als er paniek ontstaat, stopt Anton de dobbelsteen in zijn zak.

Hoeveel blz heeft de aanslag?

Wie is Truus in de aanslag?

De aanslag heeft het leven van Fake Ploeg en Fake Ploeg jr.; meneer, mevrouw en Peter Steenwijk; meneer Korteweg en Karin; Cor Takes; Truus Coster, maar vooral dat van Anton Steenwijk getekend. Deze aanslag is de centrale gebeurtenis waar het hele verhaal om draait.

Wat is de ondertitel van de aanslag?

Dit boek bevat geen ondertitel. Het genre van dit boek is een psychologische roman. Een ander genre van dit boek is oorlogsroman. Het is een psychologische roman, omdat de aanslag bij de ontwikkeling van Anton Steenwijk een grote rol speelt.

Hoeveel drukken zijn er van de aanslag?

De aanslag is een roman van Harry Mulisch over een aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De eerste druk is verschenen in 1982 bij uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam. Enkele maanden later waren al 200.000 exemplaren verkocht. In 1986 werd het boek verfilmd door regisseur Fons Rademakers.

Welke stroming is de aanslag?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven