Welk vloeibaar dieet bij diverticulitis?

Welk vloeibaar dieet bij diverticulitis?

In sommige gevallen is een voeding met alleen vezelrijke voedingsmiddelen niet voldoende. Het kan dan nuttig zijn om (tijdelijk) extra vezelproducten te gebruiken, naast ruim gebruik van voldoende drinkvocht. U kunt gebruik maken van: zemelen, tarwekiemen, tarwevlokken.

Wat te eten bij een darmontsteking?

Zorg vooral dat je genoeg vezels en vocht binnenkrijgt. Eet daarom veel vezelrijke producten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta, groenten, fruit, noten en zaden. Ook vis is een goede optie. Het is ook van belang dat je genoeg energie en eiwitten binnenkrijgt, omdat die belangrijk zijn voor je afweersysteem.

Wat mag je niet eten bij colitis ulcerosa?

Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.

Wat is niet goed voor je darmen?

Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta’s zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.

Welke klachten bij diverticulitis?

Diverticulitis geeft vaak de volgende klachten:

 • buikpijn en buikkrampen.
 • koorts.
 • een opgezette buik.
 • een veranderd ontlastingspatroon: hevige diarree of ernstige verstopping.
 • misselijkheid, soms met braken.
 • soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.

Hoe voorkom ik Diverticulitis?

Vezels in voeding zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft en dat er geen verstopping ontstaat. Door verstopping (obstipatie) ontstaat druk op de wand van de dikke darm, waardoor divertikels kunnen ontstaan. Daarnaast zijn roken en het gebruik van alcohol risicofactoren voor het krijgen van diverticulitis.

Wat te doen bij een darmontsteking?

Je kunt een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen tegen eventuele buikpijn en hoofdpijn. Paracetamol drukt ook de koorts. Wanneer het braken en de diarree langer dan 48 uur aanhouden of samengaan met hevige pijn, neem dan contact op met je huisarts.

Wat doe je tegen darmontsteking?

Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen:

 1. Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine.
 2. Corticosteroïden zoals prednison of prednisolon.
 3. Immunosuppressiva, zoals methotrexaat, tacrolimus en azathioprine.
 4. Ciclosporine.

Wat te eten bij colitis ulcerosa?

Richtlijnen Goede Voeding

 • Minimaal 200-250 gram groente en minimaal twee porties fruit;
 • Een handje ongezouten noten;
 • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten;
 • Minimaal 1,5-2 liter vocht zoals kraanwater, thee en koffie;
 • Vooral volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst;

Wat kun je doen tegen colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Het doel van de behandeling is om de ziekte rustig te houden (in remissie) en ontstekingen te voorkomen.

Wat is het beste voor je darmen?

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Welke groenten zijn niet goed voor de darmen?

Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.

als je ontstoken divertikels hebt, hoef je meestal geen dieet te volgen. Alleen bij ernstig ontstoken divertikels adviseert de arts soms een vloeibaar en vezelarm dieet. Hierdoor kan de darm tot rust komen en kunnen de ontstekingen beter genezen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven