Inhoudsopgave
Welke accreditatie coach?
Als je je EQA-diploma hebt behaald, ben je niet persoonlijk geaccrediteerd. Wel kun je als coach met een EQA-gecertificeerde opleiding het behalen van het European Individual Accreditation (EIA-)keurmerk versnellen. Het EIA-keurmerk geeft jou persoonlijke accreditatie als coach. Dit keurmerk kun je aanvragen via NOBCO.
Wat is de taak van een coach?
Coachen houdt in dat je een medewerker, collega of team – coachee of coachees – helpt werkgerelateerde doelen te verwezenlijken en zich verder helpt te ontwikkelen. Als coach help je de ander leren. Niet door te onderwijzen, maar door te inspireren en te ondersteunen.
Wat is een gecertificeerde coach?
Een coach met EIA-keurmerk voldoet altijd aan strenge kwaliteitseisen, volgt de Internationale Ethische Code en is zichzelf continu aan het ontwikkelen. Het European Quality Award | EQA-keurmerk is hét Europese kwaliteitskeurmerk voor opleidingen op het gebied van coaching & mentoring.
Wat is coachen en begeleiden?
Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt.
Kan iedereen zich coach noemen?
Steeds meer Nederlanders schakelen een coach in voor hun persoonlijke of werkgerelateerde problemen. Maar ook steeds meer Nederlanders bieden zichzelf aan als coach. Het is een vrij beroep. Iedereen mag zich coach noemen.
Wat moet je niet doen als coach?
Een goede coach oordeelt niet. Er is geen goed of slecht. Het enige dat telt, is wat de cliënt er aan heeft. Het gaat er niet om wat de coach vindt, het gaat erom of het voor de cliënt werkt. Een goede coach zal nooit zeggen: ‘Dat moet je niet doen.
Wat zijn coachingsvaardigheden?
Een coach heeft zelfkennis, zelfvertrouwen en een authentieke en transparante werkwijze. De gecoachte staat centraal, niet hij (of zij!). Hij heeft een doorleefde visie op coachen en leren, kent zijn mogelijkheden en beperkingen en bewaakt zijn grenzen.
Hoe start je een coachingstraject?
Begin met een leerplan Begin het coachingstraject met het formuleren van leerdoelen. Formuleer deze SMART, dus Specifiek (duidelijk en concreet), Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. 4. Plan regelmatige sessies Een coachingstraject slaagt alleen als er regelmatig wordt besproken hoe het gaat.