Inhoudsopgave
Welke arts behandelt oedeem?
Vaak wordt gevraagd welke specialist de diagnose lymfoedeem stelt. Bij primair lymfoedeem is de huisarts meestal de eerste arts die wordt geraadpleegd en die kan verwijzen naar een dermatoloog. Bij secundair lymfoedeem kunnen dat verschillende artsen zijn, zoals de huisarts, de oncoloog of de chirurg.
Wat te doen tegen lymfoedeem?
De behandeling van lymfoedeem bestaat uit compressietherapie, oefentherapie (beweging), manuele lymfedrainage en huidzorg. Het is ook van belang om uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Bij bepaalde soorten lymfoedeem kan overwogen worden om een periode ook lymfetaping toe te passen.
Wat zijn symptomen van lymfoedeem?
Klachten. Een beginnend lymfoedeem geeft een moe en zwaar gevoel in uw arm of been, waarbij ook tintelingen kunnen voorkomen. Sommige mensen ervaren een afknellend gevoel. In enkele gevallen kan een acute zwelling van uw ledemaat optreden, inclusief de hand of de voet.
Welke specialist voor oedeem?
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens.
Hoe kan lymfoedeem ontstaan?
De oorzaken zijn heel divers, bijv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insuficientie (spataderen), medicatie gebruik. Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker.
Kan oedeem verdwijnen?
Het oedeem verdwijnt tijdens de nacht of na enkele dagen bedrust. Stadium 2 – spontaan irreversibel stadium: Ook na langere bedrust verdwijnt het oedeem niet meer. De zwelling kan wel door een deskundige behandeling verholpen worden. In dit stadium is de vatbaarheid voor infecties sterk verhoogd.
Wat is oedeem fysiotherapie?
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.