Inhoudsopgave
Welke courgette klimt?
Klimt de courgette die u ziet omhoog dan is het de ´Ola Escaladora´soort. Doet hij dat niet, is de courgetteplant compact en heeft hij gele courgettes dan is het de ´Ola Gabriella´. Deze courgetteplant wordt gezaaid in april-mei en de courgettes kunnen geoogst worden als ze 12-15 cm lang zijn.
Hoe groot wordt een andijvie plant?
Andijvie is een eenjarige bladgroente die familie is van witlof. De smaak van het blad is iets bitterder dan die van sla. Je eet het blad gekookt of rauw, apart of als stamppot. De planten vormen stevige kroppen die, als ze volgroeid zijn nog amper in een vak van 30 x 30 cm passen.
Hoe kweek je andijvie?
Je kunt andijvie zaaien van mei tot augustus, rechtstreeks in de volle grond. Een goede plek om andijvie te zaaien, is waar de doperwtjes of peulen hebben gestaan. Je kunt andijvie ook eerst voorzaaien en de jonge planten uitplanten zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn.
Kun je courgette laten klimmen?
Courgette groeit namelijk razendsnel en wordt behoorlijk groot. Het beste is om de plant langs een rek omhoog te leiden/laten klimmen, waarbij je de stengels horizontaal door het rek te ‘weeft’.
Kunnen alle courgettes klimmen?
Want bijna overal worden alleen de gewone courgettes aangeboden, niet de klimmende. Dat komt ook omdat de zaden hartstikke duur zijn. Gelukkig zit de Black Forest F1 in het zadenpakket van de Klimmers. Op de zakjes staat precies wanneer en waar je ze moet zaaien in je Makkelijke Moestuinbak.
Kun je geschoten andijvie nog eten?
Oogst andijvie (en sla) voordat de groente gaat bloeien (‘schieten’). Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar je kunt de groente nauwelijks nog bewaren en de oogst is beperkt. Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen!
Hoe andijvie opbinden?
Op sommige gronden heeft Andijvie veel last van wegrotten, dat zich eenige dagen na het opbinden openbaart. Om dit te voorkomen, zet men de planten wat dichter bijeen, bv. met 20 à 25 c.M. tusschenruimte; ze groeien dan tegen elkaar op en worden onopgebonden mooi geel. Hiervoor is de Krop-Andijvie de aangewezen soort.
Hoe groeit andijvie?
Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.