Inhoudsopgave
Welke factoren beinvloeden diffusie?
Factoren die de diffusiesnelheid beïnvloeden zijn: temperatuur van de omgeving, concentratieverschillen, diffusieoppervlakte waarover de diffusie plaatsvind, en de afstand waarover de diffusie moet plaatsvinden.
Hoe vindt diffusie plaats?
Het gastransport vindt plaats in de kleinste en nauwste delen van de luchtwegen (de bronchioli en de longblaasjes) op basis van concentratieverschillen. Het transport vindt plaats van hoge naar lage concentratie. Dit mechanisme van transport noemt men diffusie.
Wat is Concentratieverschil?
De concentratiegradiënt omschrijft het concentratieverschil en het verschil in afstand. Δc is hierin het concentratieverschil (de concentratie van de stof in vloeistof/gas A – de concentratie van de stof in vloeistof/gas B).
Hoe werkt diffusie?
Diffusie is het proces waarbij opgeloste stoffen in een waterig milieu zich verplaatsen (diffunderen) van een gebied met een hoge concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen.
Welke stoffen kunnen diffunderen?
De belangrijkste stoffen die zich in het cellichaam door middel van diffusie bewegen zijn zuurstof- en koolzuurgas, kalium en chloor ionen, melkzuur en onder bepaalde omstandigheden natrium- en calcium-ionen.
Waar is Diffusiesnelheid van afhankelijk?
Diffusie kan plaatsvinden in gas en vloeistof. Diffusiesnelheid is afhankelijk van: de concentratieverschillen, de temperatuur, de afstand, het diffusie oppervlakte en het medium.
Wat gebeurd er bij diffusie?
Wat is diffusie afstand?
Verplaatsing van (opgeloste) stoffen vanaf een plaats met een hoge concentratie naar plaatsen met een lage concentratie van die stof. Diffusie kan plaatsvinden in gas en vloeistof. Diffusiesnelheid is afhankelijk van: de concentratieverschillen, de temperatuur, de afstand, het diffusie oppervlakte en het medium.
Wat gebeurt er bij diffusie in levende cellen?
Diffusie is een proces waarmee in het lichaam vele stoffen worden vervoerd. Zo wordt zuurstof via diffusie van de longblaasjes naar het bloed gediffundeerd, en diffundeerd koolstofdioxide vanuit het bloed richting de longblaasjes. De diffusierichting hangt af van de concentratieverschillen.
Wat gebeurt er bij actieve uitwisseling door de celwand?
Voor het actieve transport is een celmechanisme vereist dat bestaat uit een molecule in de wand dat de stoffen als het ware naar binnen en naar buiten pompt. Men spreekt dan ook wel van membraanpompjes (membraan = celwand) waarvan atp deel uitmaakt.
Wat is er nodig voor diffusie?
De diffusierichting hangt af van de concentratieverschillen. Stoffen diffunderen altijd met de concentratie gradient mee. Dat wil zeggen dat door diffusie stoffen altijd stomen van een gebied met een hoge concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen.