Welke landen liggen in de eurozone?

Welke landen liggen in de eurozone?

Deze EU-landen vormen samen de “eurozone”.

  • Oostenrijk.
  • België
  • Cyprus.
  • Estland.
  • Finland.
  • Frankrijk.
  • Duitsland.
  • Griekenland.

Welke landen zitten niet in de eurozone?

Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen. Denemarken heeft een uitzonderingsclausule afgedwongen.

Welk land trad als laatste toe tot de eurozone?

Griekenland trad toe in 2001, één jaar voor de invoering van de euromuntstukken en -biljetten, gevolgd door Slovenië in 2007, Cyprus en Malta in 2008, Slowakije in 2009, Estland in 2011, Letland in 2014 en Litouwen in 2015. De eurozone telt vandaag 19 EU-lidstaten.

Welke landen zijn lid van de EMU?

Hierbij gaat het om België, (Zuid-)Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje.

Is Zweden een EU land?

Zweden werd in 1995 lid van de Europese Unie, maar heeft ervan afgezien de euro in te voeren.

Hoeveel landen in de eurozone?

In 19 EU-landen kunt u met de euro betalen. Ook enkele ministaten en overzeese gebieden hebben de euro als wettig betaalmiddel.

Is Marokko bij de EU?

Eind 2008 werd Marokko de “geavanceerde status” toebedeeld door de EU. Dit wil zeggen dat Marokko meer dan een bondgenoot is, maar minder dan een lidstaat. Dit is de hoogste status die een niet-lidstaat kan krijgen in zijn relatie met de EU.

Is Kroatie bij EU?

Kroatië is op 1 juli 2013 de achtentwintigste lidstaat van de EU geworden. Het land was sinds juni 2004 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. In 2011 werden ze afgesloten en stemden de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement in met toetreding van Kroatië.

Waar staat de afkorting EMU voor?

Economische en Monetaire Unie (EMU)

Is Noorwegen lid van de EU?

Welke landen horen bij de Europese Economische Ruimte (EER)? Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven