Welke gassen geeft het bloed aan de longen af?

Welke gassen geeft het bloed aan de longen af?

Bij mensen en andere zoogdieren vindt gaswisseling plaats in de longen, waarbij zuurstof (O2) wordt opgenomen in het bloed terwijl koolzuurgas (CO2) wordt afgegeven aan de longlucht.

Wat gebeurd er als het CO2 gehalte in het bloed stijgt?

Vooral het koolzuurgehalte in het bloed is te hoog (vooral ’s nachts). Vaak blijkt ook dat het zuurstofgehalte lager is dan normaal. Overdag kunnen de bloedgassen normale waarden aannemen. Het gevaar van een te hoog opgelopen koolzuurgehalte is uiteindelijk coma (bewusteloosheid) en tenslotte overlijden.

Wat doet CO2 in je bloed?

CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.

Waarom moet je voorzichtig zijn met het geven van zuurstof bij patiënten met COPD?

Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.

Hoeveel CO2 is dodelijk?

Periodes van langdurige blootstelling aan lage concentraties CO2 kunnen ernstige gevolgen hebben. Een concentratie van 5% is binnen een periode van 5 minuten dodelijk. Om veilig te kunnen werken in een werkomgeving waar CO2 aanwezig kan zijn is het naar behoren gebruiken van een CO2 meter noodzakelijk.

Kan je ademhaling zomaar stoppen?

Er is namelijk geen enkel orgaan in het lichaam wat kan functioneren zonder zuurstof. Je kunt lange tijd zonder eten, enkele dagen zonder drinken, maar slechts enkele minuten zonder adem. Als je ademhaling stopt, stopt alles. Zuurstof is de belangrijkste voeding voor alle lichaamscellen.

Welke gaswisseling vindt er plaats in de longen?

Je ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Zuurstof wordt via de longblaasjes afgegeven aan je bloed. Dit noemen we gaswisseling. Als de zuurstof gebruikt is, gaat koolzuurgas vanuit het bloed weer de longblaasjes in.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven