Inhoudsopgave
Welke gedragingen kun je zien bij een slachtoffer van ongewenste intimiteiten?
Ongewenste intimiteiten zijn bv. seksueel getinte, seksistische of homofobe opmerkingen, opdringerig gedrag, gluren, oneerbare voorstellen en handtastelijkheden.
Wat wordt verstaan onder ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Het kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld. Een werkgever dient beleid te voeren om ongewenst gedrag tegen te gaan.
Wat kan je doen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer?
Indienen klacht bij de klachtencommissie of de werkgever Van een werkgever mag verwacht worden dat deze een klacht over ongewenst gedrag grondig laat onderzoeken. Een werkgever dient namelijk te zorgen voor een veilige werkomgeving. U dient de klacht in bij de werkgever en vraagt om een dergelijk onderzoek.
Wat moet je niet doen als je met ongewenste intimiteiten te maken krijgt?
Tips
- Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
- Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
- Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad).
- Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.
Wat is ontoelaatbaar gedrag?
Elke organisatie moet zelf vaststellen wat de grens is voor toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag. Als alle medewerkers een individuele norm hanteren, bepaalt uiteindelijk degene met de dikste huid wat toelaatbaar is. Management en medewerkers bepalen samen welk gedrag ontoelaatbaar is en hoe zij daarop reageren.
Wat zijn de gevolgen van ongewenst gedrag?
Mogelijke gevolgen van ongewenst gedrag zijn:
- stressklachten zoals vermoeidheid, burn out of posttraumatisch stresssyndroom;
- afname van de betrokkenheid;
- daling van de kwaliteit van het werk;
- afname van de productiviteit;
- toename van de kans op verzuim;
- imagoschade;
- toename van de kans op verloop.
Hoe omgaan met ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is niet altijd te voorkomen. Door je goed voor te bereiden en te bedenken wat je in wat voor situatie zou doen, kun je in een dergelijke situatie rustiger handelen. Wellicht lukt het je daarmee om het incident klein te houden en de gevolgen te beperken.
Wat je kan doen als jij of een collega ongewenst gedrag ervaart op de werkvloer?
Als werkgever bent u bij wet verplicht om uw werknemers tegen psychosociale belasting, zoals ongewenst gedrag op de werkvloer, te beschermen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken? U doet er goed aan om een extern vertrouwenspersoon van het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon aan te stellen.
Hoe om te gaan met ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is niet altijd te voorkomen. Door u goed voor te bereiden en te bedenken wat u in wat voor situatie zou doen, kunt u in een dergelijke situatie rustiger handelen. Wellicht lukt het u daarmee om het incident klein te houden en de gevolgen te beperken.
Hoe kun je ongewenst gedrag voorkomen?
Gewoon goed met elkaar omgaan Ongewenst gedrag in een team voorkomen is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Door bijvoorbeeld gewoon goed samen te werken, een open sfeer te creëren, elkaar en elkaars verschillen te respecteren, duidelijkheid en draagvlak te hebben over teamdoelen en eigen taken.