Welke godsdienst overheerst voornamelijk in Scandinavië?
Ásatrú wordt inmiddels ook door de Zweedse, Deense, Spaanse en Noorse overheden als religie erkend. Dat is in de Scandinavische landen nodig, omdat men daar het Lutheranisme als staatsgodsdienst heeft.
Waar is Thor de god van?
Thor (runen: þonar ᚦᛟᚾᚨᚱ), in het Oudhoogduits en Fries Tonger, in de Continentale Germaanse mythologie Donar, in het Oudnoords Þórr, in het Oudsaksisch Thunaer of Thunar, en ook bekend als Stavo is de dondergod in de Noordse en Germaanse mythologie. Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.
Wat betekent Wodan?
Wodan is een Oudgermaanse god die door West-Germaanse stammen werd vereerd. Door de Romeinen werd hij gelijkgesteld aan Mercurius. Dit blijkt uit het woord woensdag, dat in het Latijn “dies Mercurii” betekent.
Welke dwerg uit de Noorse sagen heeft de gedaante van een vis en leeft in een waterval?
Andvari – of Alberich – is een dwerg die, volgens de Noordse mythologie, in een waterval leeft. Hij heeft de gedaante van een vis en vergaart veel goud en andere rijkdommen met behulp van een magische ring. De god Loki weet Andvari te vangen met behulp van een net, gemaakt door Rán, een zeegodin.
Wat is de religie van Nederland?
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Waar komt de naam Thor vandaan?
Categorie: Germaans Thor (of Donar) was de god van de donder, de Vruchtbaarheid en tevens beschermgod van het huwelijk en van de doden. Zijn naam betekent `donderaar`.
Welke dag is naar de god Wodan vernoemd?
woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst. donderdag: genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor), de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter.