Welke kenmerken horen bij een mid-oceanische rug?

Welke kenmerken horen bij een mid-oceanische rug?

Een langgerekte onderzeese vulkanische bergketen in het midden van een oceaan. Door het uit elkaar schuiven van de platen welt er voortdurend lava op. Deze lava stolt en vormt de nieuwe korst.

Wat voor type breuk vind je bij de Midden Atlantische rug?

De Mid-Atlantische Rug is een mid-oceanische rug, die in de platentektoniek als een divergente plaatgrens wordt gezien. Mid-oceanische ruggen zijn plekken waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen, waardoor de asthenosfeer omhoog komt.

Wat is een rug aardrijkskunde?

Een mid-oceanische rug (soms afgekort tot MOR), spreidingsrug, of spreidingszone is een langgerekte, hoger gelegen structuur. De mid-oceanische ruggen spelen een belangrijke rol in het proces van platentektoniek. Bij de ruggen bewegen verschillende tektonische platen van elkaar af.

Wat zijn mid-oceanische ruggen en Diepzeetroggen?

De belangrijkste tektonische platen worden begrensd door de mid-oceanische ruggen en diepzeetroggen. Overzicht van de belangrijkste tektonische platen. Ze worden begrensd door de mid-oceanische ruggen en diepzeetroggen. Grote convectiesystemen in de mantel nemen, als een lopende band, de platen mee.

Welke omschrijving van het gesteente dat ontstaat bij de mid oceanische rug is het beste?

Het jongste vulkanische gesteente vind je het dichtst bij de mid-oceanische rug, hoe verder je van deze rug af komt, hoe ouder het gesteente is. De mid-oceanische rug is ontstaan daar waar onder een continet een stijgende convectiestroom een breuk heeft veroorzaakt.

Wat gebeurt er bij een Transforme Plaatbeweging?

Bij een transforme plaatbeweging schuiven twee naastliggende aardplaten langs elkaar. Dat gebeurt meestal niet in een geleidelijke beweging, maar in, soms kortdurende, schokbewegingen. De San Andreasbreuk is een transforme plaatgrens tussen de Pacifische Plaat en de Noord-Amerikaanse Plaat.

Welk soort vulkanen ontstaan bij de mid oceanische rug?

Dit heet explosief vulkanisme en de vulkaansoort die erbij hoort heet de stratovulkaan. Het proces van het smelten van de oceanische plaat wordt subductie genoemd. Je ziet dat bij de midoceanische rug nieuw plaats ontstaat en bij de trog deze weer wordt afgebroken.

Welke ouderdom heeft de zeebodem bij de mid oceanische ruggen?

De oceaanbodem wordt dus hergebruikt, en er zijn bijna geen plaatsen op aarde te vinden waar de oceaanbodem meer dan 200 miljoen jaar oud is.

Welke omschrijving van het gesteente dat ontstaat bij de mid-oceanische rug is het beste?

Welk soort vulkanen ontstaan bij de mid-oceanische rug?

Wat gebeurt er bij een Transforme breuk?

Een transformbreuk (Engels: transform fault) is een type geologische breuk, altijd een zijschuiving, die de grens vormt tussen twee oceanische tektonische platen. Transformbreuken komen voor als onderbrekingen van mid-oceanische ruggen, plekken waar de twee oceanische platen uit elkaar bewegen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven