Welke kleur licht is het best voor planten?

Welke kleur licht is het best voor planten?

Grofweg heeft een plant vooral blauw licht nodig om te kunnen groeien en rood licht om te kunnen bloeien. Er bestaan uiteenlopende visies bij de verschillende led merken als het gaat om het kleurenspectrum.

Welke lichtbron geeft in werkelijkheid maar één kleur licht?

De lichtstroom van een lichtbron wordt bepaald door het vermogen, lm/Watt, en van de kleur van het licht….

Aantal Kelvin Omschrijving
4800 Daglicht met direct zonlicht
4000 Wit licht met een warme gloed (TL-lampen)
3000 Warm licht (halogeenlampen)
2800 Warm licht (gloeilamp)

Welke kleur licht kunnen planten niet absorberen?

De lichtkleur speelt een rol. Zo is bekend dat rood licht voor de fotosynthese de meeste efficiënte lichtkleur is, maar als je planten alleen rood licht geeft, dan gaat er iets mis. Er worden geen nieuwe fotosynthese reactiecentra gevormd. Met blauw licht zou je de opening van huidmondjes kunnen sturen.

Welke lamp is geschikt voor planten?

Om er zeker van te zijn dat je plant een goed gebalanceerd licht-dieet krijgt is een groeilamp met wit licht aan te raden. Daar zitten namelijk alle kleuren in. Je plant maakt bij de groei voornamelijk gebruik van het blauwe en rode lichtspectrum, maar heeft ook licht uit de andere delen van het spectrum nodig.

Welk kunstlicht voor planten?

Als het gaat om groeilicht voor kamerplanten heb je twee kleuren kunstlicht nodig: rood en blauw. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.

Welke gloeilamp geeft het meeste licht?

Ledlampen zijn inmiddels de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting. Ze zijn energiezuinig en gaan het langste mee. Ze geven direct vol en helder licht. Een ledlamp is vrijwel altijd de beste keuze.

Welk licht absorberen planten?

Chloroplasten geven plantenbladeren hun groene kleur. Chlorofyl vangt zonlicht op, en zet de zonne-energie om in chemische energie, die vervolgens wordt gebruikt voor fotosynthese. Chlorofyl is groen doordat het het rode en blauwe deel van het lichtspectrum absorbeert: alleen groen licht wordt teruggekaatst.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven