Welke kracht gebruik je bij fietsen?

Welke kracht gebruik je bij fietsen?

Als een fiets met constante snelheid rijdt, werken daar de volgende krachten op: de zwaartekracht, de weerstand door de wind, de aandrijfkracht op het achterwiel, de normaalkrachten op de wielen en de rolweerstand van de wielen (een kracht die een beweging tegengaat wordt weerstand genoemd).

Hoeveel Newton bedraagt de kracht bij het fietsen?

Gelukkig hebben we geen grote stuwkracht nodig om snel te rijden. Om aan 36 km/h te rijden op vlakke weg hebben we slechts ongeveer 17 Newton stuwkracht nodig (d.i. ongeveer 1.7 kgf). Met een 52 x 16 betekent dit een gemiddelde trapkracht van 10.9 kgf, of slechts ongeveer 15 % van het gewicht van een volwassen fietser.

Welke krachten kan het wegdek doorgeven aan het fietswiel?

De aandrijfkrachten en remkrachten worden via het wiel doorgegeven aan het wegdek. In axiale richting wordt het wiel bij de as door het frame belast en bij de band door het wegdek. Normaal gesproken wordt een wiel in deze richting maar licht belast.

Hoeveel Nm trapt een fietser?

Echter ook de trapfrequentie kent haar grenzen. Interessant is om te weten hoeveel vermogen je op een fiets kunt ontwikkelen. Professionele wielrenners zijn in staat om een duurvermogen te leveren van zo’n 425 watt. Het duurvermogen van een prestatieve fietser is zelden hoger dan 225 watt.

Is fietsen krachttraining?

Bij krachttraining op de fiets doe je korte inspanningen tot dertig seconden, waarbij de trapfrequentie heel laag is – 45 omwentelingen per minuut (opm) – en de kracht die je moet leveren bijna maximaal hoog. Het voordeel van krachtoefeningen op de fiets is dat ze heel sportspecifiek zijn.

Hoeveel watt trapt een wielrenner?

Interessant is om te weten hoeveel vermogen je op een fiets kunt ontwikkelen. Professionele wielrenners zijn in staat om een duurvermogen te leveren van zo’n 425 watt. Het duurvermogen van een prestatieve fietser is zelden hoger dan 225 watt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven