Welke plant wordt als groenbemesting gebruikt?

Welke plant wordt als groenbemesting gebruikt?

Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen of te mulchen. niet-vlinderbloemigen zoals grassen, rogge, bladrammenas, gele mosterd en phacelia worden gebruikt als groenbemester omdat ze het organische stofgehalte in de bodem sterk verhogen.

Hoe zaai je winterrogge?

Zaai winterrogge 2-3 cm diep, op rijen van 12,5-25 cm. Hoe kleiner de rijafstand, hoe sneller het gewas de bodem bedekt. Breedwerpig zaaien is ook mogelijk. Winterrogge heeft een matige grondbedekking, en het kan belangrijk zijn om het ingezaaide areaal één of twee keer te schoffelen.

Waarom winterrogge?

Rogge kan later worden gezaaid en is niet vorstgevoelig. Daarom wordt vrijwel altijd gekozen voor winterrogge. Het gewas is zeer geschikt als groenbemester na gewassen die laat het veld ruimen. Het geeft een vrij snelle en goede grondbedekking en een zeer goede doorworteling van de bouwvoor.

Welke groenbemesters zijn er?

Groenbemesters zijn planten die je na hun groei en bloei in de grond verwerkt, waar ze heel waardevol zijn….8 verschillende soorten groenbemesters

  1. Winterrogge.
  2. Gele mosterd.
  3. Lupinen.
  4. Boekweit.
  5. Luzerne.
  6. Rode en witte klaver.
  7. Phacelia.
  8. Afrikaantjes.

Welke groenbemester zaaien in januari?

Ideale groenbemesters zijn winterrogge, gele mosterd en wikke,deze gewassen leveren vooral bruikbare producten. Lupine en rode klaver worden vooral gebruikt om het stikstofgehalte te verhogen. Bijenvoer en Smeerwortel zijn goede onkruidonderdrukkers.

Wat kun je met winterrogge?

4090. Winterrogge is een niet vorstgevoelig gewas dat uitstekend geschikt is als groenbemester. Dit gewas kan nog tussen augustus en oktober gezaaid worden en heeft goede doorworteling en grondbedekking.

Hoe bladrammenas zaaien?

Bladrammenas kan zowel in het voor- als najaar worden gezaaid. Gaat het om de bestrijding van het bietencysteaaltje, zaai dan in het voorjaar. Wanneer het gewas voor driekwart in bloei staat, moet het worden afgemaaid op 25-30 cm hoogte. De planten lopen dan opnieuw uit.

Hoe hoog wordt winterrogge?

Winterrogge is een gewas wat afgelopen najaar is gezaaid. Dit gewas heeft het dit jaar goed gedaan. Het is bijna 2 meter hoog geworden!

Welke groenbemester in moestuin?

Mosterd en facelia zijn voor alle gronden goede groenbemesters. Ze doen het ook op bijna alle gronden erg goed. Alleen op zware kleigrond of zeer kalkrijke grond doet facelia het niet. Wel verdraagt deze plant met zijn mooie paarse bloemen wat schaduw, waardoor het ook mogelijk is de plant in een boomgaard te zaaien.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven