Inhoudsopgave
- 1 Welke politieke instellingen vormen de uitvoerende macht op de verschillende bestuursniveaus van de federale staat?
- 2 Wat is de wetgevende macht op federaal niveau?
- 3 Welke partijen zitten in de huidige regering?
- 4 Wat zijn de 3 machten?
- 5 Wat is het verschil tussen de federale en de Vlaamse regering?
- 6 Waarom machtenscheiding?
Welke politieke instellingen vormen de uitvoerende macht op de verschillende bestuursniveaus van de federale staat?
Provincies, steden en gemeenten Zes verkozen leden uit de provincieraad vormen de uitvoerende macht, de bestendige deputatie. Een door de Vlaamse overheid aangestelde gouverneur is voorzitter zonder stemrecht. De provincieraad fungeert als inrichtende macht voor het provinciaal onderwijs.
Welke macht wordt door de burger verkozen?
Het parlement is de wetgevende macht in een democratie. In het parlement wordt over de wetgeving gestemd. In Vlaanderen zijn dat decreten. In het Vlaams Parlement zetelen volksvertegenwoordigers, die om de 5 jaar verkozen worden bij de Vlaamse verkiezingen.
Welke 3 machten kent ons land?
De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen. De trias politica is bedacht door de Franse filosoof Charles baron de Montesquieu (1689-1775).
Wat is de wetgevende macht op federaal niveau?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De federale uitvoerende macht bestuurt het land.
Wie vormen de wetgevende macht op provinciaal niveau?
Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten. Gedeputeerde staten (afgekort GS) is het dagelijkse bestuur van de provincie. Provinciale Staten worden door de inwoners bepaald door de verkiezingen.
Wie zitten er in de huidige regering?
De Nederlandse regering bestaat uit de koning en de ministers. De ministers vormen tezamen de ministerraad, die wordt voorgezeten door de minister-president. Samen met de ministers vormen de staatssecretarissen het Nederlands kabinet.
Welke partijen zitten in de huidige regering?
Het kabinet-Rutte III is het huidige (demissionaire) Nederlandse kabinet. Het is gevormd door de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Welke macht voert wetten en decreten uit?
Waarom is de scheiding der machten zo belangrijk?
Men wilde voorkomen dat de ene macht inwerkte op de andere en voerde daarom de scheiding der machten in waarbij de rechterlijke macht ook conflicten, enerzijds tussen de wetgevende en uitvoerende macht, en anderzijds tussen de verschillende echelons arbitreert.
Wat zijn de 3 machten?
De staatsmacht is in België verdeeld over drie machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Elke macht controleert en beperkt de andere machten. Dit principe van de scheiding der machten staat echter niet uitdrukkelijk in de grondwet en is ook niet absoluut.
Hoe strikt zijn de 3 machten in Nederland?
Volgens Montesquieu’s theorie dient de staat zo ingericht te zijn dat drie machten van elkaar gescheiden zijn en elkaars functioneren bewaken. Het gaat hierbij om de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht. Op deze manier zou niet één van deze machten de overhand kunnen krijgen.
Wat is de taak van de uitvoerende macht?
De uitvoerende macht bestaat uit de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten. De uitvoerende macht moet rekening houden met de wetgevende macht. De uitvoerende macht mag alleen zaken uitvoeren die in de wet staan.
Wat is het verschil tussen de federale en de Vlaamse regering?
In tegenstelling tot andere federale staten, bestaat er enkel op het federale niveau een rechterlijke macht. Het Vlaams parlement is bevoegd voor de Vlaamse gemeenschap en het Vlaams gewest. Deze vergadering bestaat uit 124 leden. De uitvoerende macht van het Vlaams parlement, is de negenkoppige Vlaamse regering.
Welke macht politie?
De politie in België is een overheidsinstantie belast met het handhaven van de wetten van het land, het bewaren van de openbare orde en het verlenen van hulp. Ook vormt zij de opsporingsdienst voor het Openbaar Ministerie.
Wat is het voornaamste doel van de trias politica?
De Franse filosoof Montesquieu is de bedenker van de driemachtenleer, ook wel de trias politica genoemd. Het doel van Montesquieu was om tirannie te voorkomen en de vrijheid van de burger te vergroten. Zijn ideeën hebben de staatsinrichting van veel Westerse landen beïnvloed.
Waarom machtenscheiding?
Wat is de naam van de wetgevende macht op gemeentelijk niveau?
Op Lokaal niveau ligt de uitvoering in handen van de college van Burgemeester en wethouders en de wetgevende macht bij de gemeenteraad. De gemeenteraad wordt door de inwoners van de gemeente verkozen.