Wat is er in de maan?

Wat is er in de maan?

Er is geen atmosfeer en er zijn volop bergen en kraters. Sommige van die kraters zijn zo steil en diep dat er nooit zonlicht komt. Het zijn de koudste plekken van het zonnestelsel, want door het ontbreken van een atmosfeer kan er nooit een spoortje warmte in ontstaan. Al het water op de maan moet in die kraters zitten.

Wat is temperatuur van de maan?

Op de maan is het altijd heel erg koud De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.

Hoe ziet een maan eruit?

Soms zie je de maan als een ronde cirkel, soms zie je maar een klein gedeelte en soms zie je de maan helemaal niet! De zon beschijnt wel steeds een ander deel van de maan, omdat de maan van plek verandert. Daarom kunnen we de maan niet zien als de zon de kant van de maan beschijnt die van ons is afgewend.

Wat is de maan wikikids?

De maan is de enige natuurlijke maan van de aarde (er zweven ook enkele andere minimaantjes in hoefijzervormige banen rond de aarde waarvan Cruithne de meeste aanspraak maakt om als echte maan gezien te worden) en wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.

Waar komt de warmte op de maan vandaan?

Op andere planeten en hemellichamen is die temperatuur uiteraard ook wisselend. Op de maan kan het kwik zonder zonlicht dalen tot bijna 140 graden onder nul en als de zon wel het maanoppervlakte raakt dan is het er bijna 130 graden Celsius. Daar waar de zon nooit komt is het min 247 graden.

Hoe krijg je een halve maan?

Tussen twee Volle Manen Nieuwe Manen zien we tweemaal een Halve Maan. Dit gebeurt op het moment dat er een hoek van 90° is tussen de Zon, de Aarde en de Maan. We kijken vanaf de ‘zijkant’ tegen de verlichte Maan aan en zien dus de ene helft verlicht en de andere helft donker.

Wat is de oorzaak van de kraters op de maan?

Een maankrater is een ringberg op de Maan. Deze ringbergen zijn veroorzaakt door de inslagen van meteorieten. Er zijn geen kraters op de maan die veroorzaakt zijn door een vulkaanuitbarsting, zoals die op aarde wel voorkomen. Maankraters variëren in grootte van een paar meter tot meer dan 250 kilometer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven