Inhoudsopgave
Welke rechten heb je bij arbeidsongeschiktheid?
Rechten bij ziekte Als je langdurig ziek wordt, moet je werkgever maximaal twee jaar minimaal 140 en maximaal 170 procent van je laatstverdiende loon doorbetalen. Dit bedrag is dan wel aan een maximumdagloon gebonden.
Wat zijn de rechten van een werknemer?
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Is ziekte arbeidsongeschiktheid?
Het verschil tussen arbeidsongeschiktheid en ziekte In geval van een zieke werknemer, hoeft er nog geen sprake van arbeidsongeschiktheid te zijn. Als een werknemer ondanks bepaalde klachten toch gewoon volledig zijn werk kan doen, is er in beginsel geen sprake van arbeidsongeschiktheid.
Wat te doen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschiktheid door ziekte Een werknemer die om gezondheidsredenen niet meer in staat is om te werken, moet: de werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen. de werkgever binnen de voorziene termijn een medisch attest bezorgen. zich indien nodig onderwerpen aan het onderzoek van een controlearts.
Hoe hoog is mijn uitkering bij arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschiktheidsklasse bij WAO
Arbeidsongeschiktheidsklasse | Hoogte WAO-uitkering |
---|---|
65 tot 80% | 50,75% van het dagloon |
55 tot 65% | 42% van het dagloon |
45 tot 55% | 35% van het dagloon |
35 tot 45% | 28% van het dagloon |
Wat zijn jouw rechten als je werkgever zijn plicht niet nakomt?
Als je werkgever zijn aanzegverplichting niet nakomt, kun je binnen twee maanden (middels een verzoekschrift bij de bevoegde kantonrechter) na het aflopen van je arbeidsovereenkomst een aanzegvergoeding claimen. Deze aanzegvergoeding is gelijk aan één bruto maandsalaris (zonder vakantietoeslag).
Wat als werkgever afspraken niet nakomt?
Ontbinding wegens wanprestatie Het verzuimen van de verplichting(en) kan zo ernstig zijn dat het verzuim een ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt. De wanprestatie van de werknemer zal doorgaans zo ernstig moeten zijn dat de werkgever de arbeidsovereenkomst laat ontbinden.
Wat verstaan we onder arbeidsongeschiktheid?
In de volksmond is iemand arbeidsongeschikt als hij door ziekte niet in staat is te werken. Bij arbeidsongeschiktheid van minder 35% bestaat er geen recht op een WIA-uitkering. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld door het UWV (door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige).
Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid?
Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, krijgt u altijd te maken met inkomensverlies. Uw uitkering is lager dan uw laatstverdiende loon en bovendien gebonden aan een maximum. Verdiende u meer, dan krijgt u daarover geen uitkering.
Wat bij ziekte als arbeider?
Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Wie betaalt bij arbeidsongeschiktheid?
Wie als werknemer langdurig ziek wordt, blijft in eerste instantie gewoon salaris ontvangen van zijn werkgever. Gewoonlijk krijg je gedurende het eerste jaar van je ziekte je loon voor de volle 100% doorbetaald en wordt in het tweede jaar 70% van je laatstverdiende salaris uitgekeerd.