Welke rol de stand van de zon speelt bij de overgang van seizoenen?

Welke rol de stand van de zon speelt bij de overgang van seizoenen?

Die rotatie-as staat niet rechtop maar is enigszins gekanteld. Juist door die gekantelde as hebben we op aarde te maken met seizoenen. In de zomer vangt het noordelijk halfrond veel meer zonlicht op dan in de winter. Het noordelijk halfrond staat in de zomer namelijk naar de zon toegekeerd (links op de afbeelding).

Hoe verandert de daglengte gedurende de seizoenen?

Daglengte. Seizoensveranderingen ontstaan door de rotatie van de aarde rond de zon in combinatie met de gekantelde aardas ten opzichte van het baanvlak van de aarde rond de zon. Met het verstrijken van de seizoenen treden veranderingen op.

Welk halfrond wordt het meeste verlicht?

In december wijst de noordpool van de zon af, en is de zuidpool juist enigszins in de richting van de zon gekeerd. Het noordelijk halfrond van de aarde ontvangt dan dus veel minder zonlicht dan het zuidelijk halfrond. De zuidpool ‘baadt’ zelfs continu in het zonlicht, terwijl op de noordpool de poolnacht heerst.

Hoeveel energie komt er van de zon?

Niets heeft zoveel energie als de zon: 3,8 x 1026 Watt (W) om precies te zijn. Dat is evenveel energie als 10 miljoen vaten olie per seconde, per wereldburger. De wolken houden 40% van het zonlicht tegen. En toch levert de zon 10.000 keer zoveel energie als we met z’n allen op aarde nodig hebben.

Hoeveel daglicht per dag?

Bij indirect zonlicht is dat 10 tot 20.000 lux en op een bewolkte dag 1000 lux. Thuis zal je niet veel verder komen dan 150 lux en op kantoor 300 tot 500. Op een bewolkte dag is de lichtsterkte (1000 tot 2000 lux) zo ongeveer het minimale wat je lichaam nodig heeft om je biologische klok optimaal te laten werken.

Welk deel van de aarde wordt niet verlicht?

Aan de noord- en zuidpool vindt jaarlijks niet meer dan één zonsopgang of zonsondergang plaats, en dat valt altijd min of meer samen met een van de equinoxen.

Waar meeste daglicht?

Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker.

Hoeveel energie verbruikt een tweepersoonshuishouden?

Elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in uw huis. Het gemiddelde verbruik voor alle huishoudens is 2.730 kWh per jaar.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven