Inhoudsopgave
Welke soorten heupprothese zijn er?
Soorten heupprothese Er zijn verschillende soorten heupprotheses: Totale heupprothese: zowel de pan (acetabulum) als de kop van het bovenbeen (femurkop) worden vervangen. De kop van de prothese is gefixeerd op een steel die vast zit in het bovenbeen (femur).
Kan uw been dik worden na een heupprothese?
Uw been kan na de operatie dikker zijn dan het andere been, dit is niet ongewoon. Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer 1-2 weken na de operatie.
Hoe duurt het herstel na een heupoperatie?
Het herstel na een heupoperatie duurt enkele maanden tot een jaar. Controles Na de operatie komt u terug bij de chirurg voor controles: Binnen 2 maanden na de operatie controleert de chirurg of de wond goed geneest en of u uw
Wat is bipolaire heupprothese?
Bipolaire heupprothese: de pan (acetabulum) wordt niet vervangen, enkel de femurkop. Dit type prothese is voorbehouden voor patiënten op hoge leeftijd met een breuk van de femurhals. De fixatie van de prothese kan op 2 manieren gebeuren: Met botcement: ruimte tussen de steel van de prothese en het bot wordt opgevuld met botcement.
Hoe Mag ik de heupprothese belasten?
U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen. Maximaal 10 min staan en 10 min lopen U mag niet door de 90 graden buiging van de heup gaan.
Wat is een gecementeerde heupprothese?
Wat is een gecementeerde heupprothese? De heupkom en de steel van de heupkop worden in het bot vastgezet met polymethylmetacrylaat. Dit is een kunststofcement dat wordt aangemaakt tijdens de operatie. Het duurt 10 minuten voordat deze lijm volledig is uitgehard.
Wat is de manier van vastzetten heup?
Het belangrijkste verschil zit in de manier van vastzetten: bij een gecementeerde heup wordt de heup direct met cement (een soort twee componenten lijm) vastgezet; de ongecementeerde heup zit klemvast en moet vastgroeien aan het bot. De orthopeed bepaalt in overleg met u of u een gecementeerde heup of ongecementeerde heup krijgt.