Welke stelsels werken samen?

Welke stelsels werken samen?

Orgaanstelsels Ook hele organen kunnen met elkaar samenwerken. Dan noemen we ze orgaanstelsels. We kennen de orgaanstelsels: zintuigstelsel, zenuwstelsel, hormoonstelsel, luchtwegstelsel, maag- darmstelsel, urogenitaal stelsel, voortplantingsstelsel, bewegingsapparaat, hart- en vaatstelsel, lymfestelsel.

Welke organen horen bij welk stelsel?

Je lichaam heeft elf orgaanstelsels: het skelet, het spierstelsel, het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen), het hart en vaatstelsel, het verteringsstelsel (je slokdarm, maag en darmen), het zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen), het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en …

Waaruit bestaat een orgaanstelsel?

Een orgaansysteem of orgaanstelsel is een geheel van organen die samen een functioneel geheel vormen. Een orgaansysteem wordt meestal in zijn geheel bestudeerd of onderzocht.

Waar zit de lever en de milt?

Je milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. De bovenkant is bol, de onderkant vormt zich naar de organen waar je milt tegenaan ligt. De aan- en toevoer van het bloed, verlopen door de miltslagader en miltader. De milt van een volwassene weegt ongeveer 200 gram.

Hoe werken de stelsels samen?

Het hart pompt het bloed via het bloedvatenstelsel door het lichaam. Zo komen voedingstoffen en zuurstof ook bij de cellen van onze spieren terecht. Bij spierarbeid verbruiken de spiercellen zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed. De afvalstoffen en kooldioxide die hierbij vrijkomen worden via het bloed afgevoerd.

Hoe werken Lichaamsstelsels samen?

Een lichaamsstelsel bestaat uit verschillende onder- delen (organen, weefsels en cellen) die samen zorgen voor de uitvoering van die taken. De indeling van de stelsels is gebaseerd op de functie(s) die ze uitoefenen. Het zenuwstelsel Het zenuwstelsel is opgebouwd uit de zenuwen en de hersenen.

Welke organen zitten in het middenrif?

Het middenrif of diafragma is in de anatomie een grote platte koepelvormige spier met een centraal peesblad die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, eronder de lever, de maag, de milt en darmen.

Wat zijn de functies van de organen?

Het woord orgaan is afgeleid van het Griekse woord organon, wat werktuig betekent. Organen zijn de werkzame delen van ons lichaam. Ze verzorgen de diverse taken die in ons lichaam uitgevoerd moeten worden. Voorbeelden van organen zijn: hart, longen, lever, maag.

Is een bot een orgaan?

Een bot is gemaakt van verschillende weefsels die samenwerken: botweefsel, kraakbeen, compact bindweefsel, epithelium, vetweefsel en zenuwweef- sel. Elk individueel bot in het lichaam wordt beschouwd als een orgaan.

Is het zenuwstelsel een orgaanstelsel?

Het zenuwstelsel is het orgaansysteem dat bij dieren een coördinerende rol speelt bij alle handelingen, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuiglijke prikkels en bij hogere diersoorten de emotionele en cognitieve processen. Het zenuwstelsel wordt bestudeerd door de neurofysiologie en de neurologie.

Kan je pijn aan je lever hebben?

De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.

Waar voel je pijn aan je lever?

Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven