Welke stoffen in de atmosfeer zijn verbindingen?

Welke stoffen in de atmosfeer zijn verbindingen?

De lucht in onze atmosfeer is een mengsel van verschillende stoffen. Van de lucht die je inademt, is ongeveer 78% stikstof en 21% zuurstof. Stikstof en zuurstof zijn dus de stoffen die verreweg het meest voorkomen in de dampkring.

Wat is de atmosfeer van een planeet?

De atmosfeer is een relatief dunne laag van gassen die een planeet bedekt. Onze atmosfeer, ook wel dampkring genoemd, houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden), doordat hij de warmte van de zon tot op de grond laat doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt.

Welke stoffen adem je in en uit?

Het ademhalingsstelsel is het orgaansysteem bij de mens dat dient voor de gaswisseling: het uitwisselen van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2). Het bestaat uit de neus, de mond, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de longen, w.o. de bronchioli en longblaasjes of alveoli.

Hoe oud is de dampkring?

De eerste aardatmosfeer ontstond circa 4,5 miljard jaar geleden en bevatte vermoedelijk waterstof en helium. De tweede aardatmosfeer was 4 miljard jaar oud en bevatte waterdamp en kooldioxide. De huidige is 2-3 miljard jaar oud en bestaat voornamelijk uit stikstof en zuurstof.

Wie heeft de dampkring ontdekt?

Evangelista Torricelli (1608-1647) en Blaise Pascal (1623-1662) waren beiden briljante wiskundigen en vroege natuurkundige experimentatoren. Beiden deden proeven met lange, dunne glazen buizen die zij vulden met kwik en vervolgens met de opening naar beneden overeind zetten in een eveneens met kwik gevulde bak.

Wat is atmosfeer kindertaal?

De atmosfeer of de dampkring is de laag lucht om de aarde. De dampkring houdt namelijk de zonnestralen tegen en laat het licht door. De dampkring zorgt er ook voor dat de warmte op de aarde blijft en dat de warmte van de zon de aarde kan bereiken. Je kan dit vergelijken met een soort deken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven