Welke stoffen worden uitgescheiden door de huid?

Welke stoffen worden uitgescheiden door de huid?

Onder excretie bij zoogdieren worden de volgende processen geschaard:

  • perspiratoir: door de zweetklieren wordt water en zout uitgescheiden via de huidporiën.
  • respiratoir: door de longen wordt koolstofdioxide (afkomstig van de verbranding van glucose) en water via de luchtpijp en mond uitgescheiden.

Waarom scheidt het lichaam afvalstoffen uit?

De lever filtert afvalstoffen uit het bloed die door andere delen van het lichaam zijn geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is melkzuur, dit ontstaat bij verbranding in de spieren. De lever kan afvalstoffen omzetten tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt.

Welke stoffen worden door de longen verwijderd uit het bloed?

Het hemoglobine, de bloedkleurstof in de rode bloedlichaampjes, bindt de zuurstof en staat het af aan de vloeistof die de cellen omgeeft. Daarbij worden kooldioxide en andere afvalstoffen van de cellen in het bloed opgenomen. Het kooldioxide wordt in de longen uit het bloed verwijderd en vervolgens uitgeademd.

Waar ontstaan de afvalstoffen die door de nieren worden uitgescheiden?

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het uit kunt plassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht.

Welk Uitscheidingsorgaan scheidt giftige stoffen uit?

Uitscheidingsorganen zijn: nieren, lever en longen. Via je urine worden water, maar ook zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines geloosd. Je nieren spelen daarbij een belangrijke rol.

Hoe haal je afvalstoffen uit je lichaam?

Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.

Wat is een overtollige stof?

excrementen zijn stofwisselingsprodukten, die voor het lichaam waardeloos of schadelijk zijn en daarom naar buiten uitgescheiden worden zweet, urine, ontlasting. De natuurgeneeskunde tracht over het algemeen de ziekteverwekkende stoffen via de diverse uitscheidingswegen uit te leiden.

Welke organen zuiveren bloed?

Een andere belangrijke functie van de lever is het zuiveren van het bloed. Vanuit de stofwisseling in de verschillende lichaamsweefsels afkomstige afvalstoffen, moeten uit het bloed worden gefilterd, voordat het bloed terugkeert in de circulatie, richting de longen.

Welke Gaswisseling vindt er plaats in de longen?

Je ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Zuurstof wordt via de longblaasjes afgegeven aan je bloed. Dit noemen we gaswisseling. Als de zuurstof gebruikt is, gaat koolzuurgas vanuit het bloed weer de longblaasjes in.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven