Inhoudsopgave
Welke stralen zendt de aarde uit?
De inkomende zonnestraling heeft een korte golflengte, terwijl de uitgaande aardse straling langgolfig (infrarood) is. Dit komt doordat de temperatuur van de aarde lager is dan die van de zon. Elk voorwerp zendt straling uit, waarbij voor zwarte lichamen de wet van Stefan-Boltzmann geldt.
Waarmee wordt de warmte uit diepe aardlagen naar boven gehaald?
Een geothermische centrale voor aardwarmte gebruikt (koud) water om de energie uit de diepte te halen. Een warmtewisselaar neemt de warmte op, koelt het hete water of de stoom af, en afgekoeld water/stoom wordt via de injectieput weer teruggepompt naar een diepe aardlaag.
Welke cellen produceren warmte?
Spieren, hersenen en lever Het lichaam produceert warmte dankzij de stofwisseling (verbranding) in met name de spieren, de hersenen en de lever.
Welke 3 stralen zendt de zon uit?
De elektromagnetische straling van de zon bestaande uit gammastralen, röntgenstralen, ultraviolette stralen, zichtbare straling, infrarode straling, microgolven en radiogolven.
Wat voor soort lichtbundels zendt de zon uit?
De Zon zendt voortdurend twee soorten straling uit: elektromagnetische en corpusculaire straling. Elektromagnetische straling zorgt voor licht en warmte, maar bestaat ook uit een aantal onzichtbare stralen die schadelijk kunnen zijn, zoals de ultraviolette stralen.
Hoe diep voor aardwarmte?
Vanaf 500 meter diepte wordt in Nederland gesproken van aardwarmte. Vanaf 4000 meter diepte wordt gesproken van ultradiepe geothermie. Daarbij wordt water met hogere temperaturen omhoog gepompt dan tussen de 500 en 4000 meter het geval is.
Hoe warm is het op 1 km diepte?
“In Nederland is het ongeveer elke 100 meter dieper 3,2 graden warmer. Je begint met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden. Dus op 1 kilometer diepte is het 42 graden, op 2 km diepte 74 graden, en zo verder.” Niemand kan in Nederland zomaar boren of water onttrekken aan de bodem.