Inhoudsopgave
Welke symptomen zie je bij een diabetes voet?
Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van:
- koude voeten door een verstoorde bloedsomloop.
- tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade.
- wondjes die niet snel genezen.
- verkleuringen aan tenen en voet.
Wat doet diabetes met je voeten?
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Waarom pijn in benen bij diabetes?
Zuurstoftekort ontstaat door verkalking van de slagaders in de benen, en dat komt bij diabetes nogal eens voor. De bekendste klacht is krampende pijn in de kuit die optreedt bij lopen en snel verdwijnt bij rust. Dat wordt etalagebenen genoemd. Zenuwpijn treedt juist op in rust en verbetert vaak bij lopen.
Waarom goede voetverzorging bij diabetes?
Een voetulcus is één van de meest invaliderende complicaties bij diabetes mellitus. Een doorgemaakt voetulcus brengt voor de patiënt een sterk verhoogd risico met zich mee op een recidief voetulcus, amputatie en sterfte. Preventie van het optreden van voetulcera is daarom het belangrijkste doel van de voetcontroles.
Waarom is voetverzorging belangrijk bij diabetes?
Mensen met diabetes mellitus hebben een grotere kans op problemen met de voeten en huid. Daarom is voetverzorging bij diabetes erg belangrijk. Voeten van een diabetespatiënt zijn extra kwetsbaar. De bloeddoorstroming naar en in de voeten en de werking van de zenuwbanen verminderen.
Kan suikerziekte spierpijn veroorzaken?
Te veel suiker kan zorgen voor problemen Ook kunnen je overtollige kilo’s een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Welke organen worden aangetast door diabetes?
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Waarom geen voetenbad bij diabetes?
Geen voetbad bij wondjes Neem nooit langer dan vijf minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel na met schoon water. Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.