Inhoudsopgave
- 1 Welke twee werelddelen maken veel gebruik van kernenergie?
- 2 Welke landen gebruiken veel kernenergie?
- 3 Hoe gaan we om met radioactief afval dat overblijft na het opwekken van kernenergie?
- 4 Hoeveel kernenergie in de wereld?
- 5 Wat is de grootste kerncentrale in Frankrijk?
- 6 Wat doet Frankrijk aan duurzaamheid?
Welke twee werelddelen maken veel gebruik van kernenergie?
Azië, met China op kop, is verantwoordelijk voor het belangrijkste deel van de ontwikkeling van kernenergie wereldwijd.
Welke landen gebruiken veel kernenergie?
In landen zoals Zweden, Frankrijk, Slowakije en België bestaat de elektriciteitsmix voor meer dan 50% uit kernenergie. Landen zoals Duitsland, Denemarken en Polen produceren het grootste deel van hun stroom door middel van fossiele bronnen.
Welk land heeft geen kerncentrales?
Verschillende (Europese) landen doen het zonder kernenergie. Onder andere Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Portugal en Griekenland hebben besloten om af te zien van nucleaire energie. Dat deden zij vooral onder druk van de maatschappij, maar ook omdat kernenergie voor hen geen noodzaak is.
Hoe gaan we om met radioactief afval dat overblijft na het opwekken van kernenergie?
Alleen blijven we dan nog wel zitten met kankerverwekkend kernafval. ,,De gebruikte splijtstofstaven die na de kernsplitsing van uranium overblijven, gaan eerst naar Frankrijk. Daar worden ze bewerkt en wordt het plutonium hergebruikt. De rest geeft nog tienduizend jaar straling af.
Hoeveel kernenergie in de wereld?
Volgens het IAEA waren er op 1 januari 2018 in 30 verschillende landen ter wereld samen 448 kernreactoren in exploitatie, en meer dan 60 in aanleg, vooral in Azië. Hiervan zijn er een honderdtal in de VS en 58 in Frankrijk. Het totale geïnstalleerde vermogen is 392 gigawatt.
Heeft Nederland kerncentrale?
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit.
Wat is de grootste kerncentrale in Frankrijk?
Gravelines is daarmee de grootste kerncentrale van Frankrijk, gerangschikt volgens elektrisch vermogen. Het is bovendien de op een na grootste in Europa en de op vijf na grootste ter wereld. De centrale van Gravelines bestaat uit zes PWR-reactoren, elk van 900 megawatt.
Wat doet Frankrijk aan duurzaamheid?
Na de oliecrises van de jaren zeventig besloot Frankrijk sterk in te zetten op kernenergie om onafhankelijkheid in de energievoorziening te verzekeren. Elektriciteit is nu de belangrijkste energiedrager. Frankrijk heeft het doel om in 2020 voor 23% van de totale energiebehoefte duurzaam op te wekken.