Welke vier factoren bepalen de mate van verwering?

Welke vier factoren bepalen de mate van verwering?

Niet elk gesteente is vatbaar voor het proces van verwering; vier factoren die van invloed zijn op dit proces:

  • De aard van het moedergesteente, sommige gesteenten lossen beter op (kalksteen) dan andere gesteente (graniet)
  • Het klimaat: extreme temperatuurverschillen bevorderen fysische verwering.

Hoe noem je het neerleggen van het Verwerings of erosie materiaal?

Hoe langer verwering en erosie op een gebied hebben ingewerkt, hoe vlakker en lager dit gebied zal zijn geworden. Behalve afbraak zijn deze vervoerders ok in staat het landschap weer op te bouwen. Het materiaal dat ze meenemen, wordt dan ergens anders neergelegd. Dit heet sedimentatie.

Wat voor soort verwering is Vorstverwering?

Fysische verwering Door vorstverwering, het uitzetten en weer inkrimpen van water bij temperatuurverschillen, vooral bij stollen en weer smelten, kunnen kleine breuken in het gesteente steeds groter worden, totdat het gesteente in stukken breekt.

Welke vier krachten kunnen Verweringsmateriaal verplaatsen?

– Zwaartekracht: Los puin rolt naar het laagste punt. – Beken en rivieren: Als in het voorjaar de sneeuw op de hellingen smelt veranderen de beekjes in woeste stromen die al het verweringsmateriaal meenemen. – Gletsjers en landijs: In en op dat ijs kunnen grote rotsblokken meegevoerd worden.

Welke soorten Verweringsmateriaal zijn er?

Er zijn drie soorten verwering:

  • Chemische verwering: hierbij worden gesteente en metalen afgebroken als het gevolg van chemische reacties.
  • Fysische verwering: hierbij blijft de samenstelling van het materiaal hetzelfde en wordt door krachten van buiten afgebroken.
  • Organogene verwering: hierbij spelen planten een rol.

Waarom vindt er op de ene plek erosie plaats en op de andere plek juist sedimentatie?

Harde wind en stromend water pakken op de ene plek materiaal op (erosie), om ze op een andere, luwe plaats weer los te laten (sedimentatie). Buitenbochten slijten en benedenstrooms groeien binnenbochten weer aan. Wind kan het verse zand opwaaien tot meters hoge rivierduinen.

Waar komt Afzettingsgesteente voor?

In stilstaand water, zoals in moerassen, meren en lagunes, worden fijne sedimenten afgezet, gemengd met organisch materiaal bestaande uit de resten van dode planten en dieren. Stromend water, zoals in rivieren, voert meer klastisch sediment aan.

Waar komt Vorstverwering voor?

Vorstverwering doet zich vooral voor in gebieden met een klimaat met een sterk schommelende temperatuur, bijvoorbeeld op plateaus en in gebergtes in koude en gematigde klimaatzones, aan de ingang van grotten of lapiaz.

Hoe wordt Verweringsmateriaal gesorteerd?

In vlakke gebieden stromen rivieren trager. Het water wordt rustig en het meegenomen materiaal zakt naar de bodem. Het zinken van verweringsmateriaal als de transportsnelheid van water, ijs of wind afneemt, heet sedimentatie. Meestal gebeurt dit door stromend water in zeeën of rivieren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven