Welke vier organen zorgen ervoor dat de boterham die je eet verwerkt wordt tot kleinere stukjes?

Welke vier organen zorgen ervoor dat de boterham die je eet verwerkt wordt tot kleinere stukjes?

Het spijsverteringskanaal is een stelsel van buizen en lichaamsholten dat in direct contact staat met de buitenwereld. Voedsel dat we opeten, passeert achtereenvolgens de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Afvalstoffen en onverteerbare voedselresten verlaten ons lichaam vervolgens via de anus.

Hoe verloopt de opname van voedingsstoffen in de dunne darm?

In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. Hier worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. De enzymen breken het voedsel af naar kleinere deeltjes: voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed terecht.

Welke processen vinden plaats in de dunne en dikke darm?

Zo’n 400 verschillende soorten bacteriën (verzamelnaam: darmflora) die de dikke darm als leefgebied hebben, gebruiken vezels, zetmeel, suikers en eiwitten als voedsel. Bij de omzetting, die grotendeels langs chemische weg plaatsvindt, ontstaan verschillende gassen die normaal gesproken reukloos zijn.

Hoe lang blijft eten in de slokdarm?

En toch valt het voedsel in de slokdarm niet ineens naar beneden. De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag. Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur.

Wat stapelt de onverteerbare resten op?

Endeldarm (29): laatste uiteinde van de dikke darm, verzamelplaats voor de ontlasting. Anus (30): opening aan het eind van de endeldarm. Onverteerbare resten van de voeding en afvalproducten van de lever worden hier circa eenmaal per dag als ontlasting uit het lichaam verwijderd. Dit proces wordt defecatie genoemd.

Welke voedingsstof wordt meteen al in de mond afgebroken?

Wanneer voedingsstoffen in de mond komen bevat het speeksel een enzym dat de suikers afbreekt. Het alvleessap bevat een enzym dat de suikers verder in stukjes hakt, totdat er nog twee glucosemoleculen aan elkaar zitten. Dit noemt men maltose. In de dunne darm wordt het verder afgebroken tot een enkel molecuul, glucose.

Hoe werkt het darmstelsel?

Het voedsel wordt vloeibaar; het is een soort brij geworden. Vervolgens wordt deze voedselbrij vanuit de maag naar de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het verder verteerd en neemt het lichaam de voedingsstoffen uit de voedselbrij op. Dan reist de voedselbrij verder naar de dikke darm (ook wel colon genoemd).

Waar in de darmen wordt de faeces ingedikt?

De belangrijkste taak van de dikke darm is om vocht (per dag zo’n 1,5 liter) en zouten uit de ontlasting te halen en weer op te nemen in het lichaam. Hierdoor wordt de ontlasting ingedikt en wordt het omgezet in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan kwijtraken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven