Welke vormen van staar zijn er?

Welke vormen van staar zijn er?

Er zijn in totaal vier verschillende soorten staar, ook wel cataract genoemd. We onderscheiden de volgende soorten staar: Capsulair cataract, Subcapsulair cataract, Corticaal cataract en Nucleair cataract.

Wat is het verschil tussen staar en cataract?

Vooraan in het oog, net achter de pupil, zit de heldere, doorzichtige ooglens. Bij staar, ook cataract genoemd, vertroebelt deze lens, waardoor het zicht waziger wordt en de omgeving grauwer lijkt. Op zich is de aandoening niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze kan wel het gezichtsvermogen behoorlijk aantasten.

Hoe vaak komt cataract voor?

In ons land hebben ongeveer 300.000 mensen staar. Door de toenemende vergrijzing stijgt dit aantal verder. Hoe ouder de mens wordt, hoe groter de kans op staar. Zo heeft 3 procent van de 55 tot 65-jarigen staar, maar komt de aandoening bij maar liefst 20 procent van de 85-jarigen voor.

Wat is de medische term voor staar?

Wat is cataract ofwel staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens zorgt ervoor dat wij scherp kunnen zien.

Wat is Capsulair cataract?

Als alleen het kapsel van de lens vertroebeld is, heet dat capsulair cataract. Als de vertroebeling net onder het kapsel zit, wordt het subcapsulair cataract genoemd. Een vertroebeling van de schors heet corticaal cataract en een vertroebeling van de kern nucleair cataract.

Wat zie je als je cataract hebt?

Als je last hebt van cataract, ga je minder goed zien en heb je volgende symptomen: wazig zicht, zowel van dichtbij als van veraf. Het zicht kan niet gecorrigeerd worden met een bril. verminderde helderheid van kleuren; soms worden ze gelig of bruinig.

Wat is het verschil tussen staar en glaucoom?

Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel.

Wat is cataract Wat zijn de eerste symptomen en bij welke leeftijdsgroep komt dit het meest voor?

Ouderdomsstaar komt het meest voor. Deze vorm van staar ontstaat op een leeftijd boven de 55 jaar. In de leeftijd van 55 tot 65 jaar heeft ongeveer 3% van de mensen staar en onder 85-jarigen komt het bij 20% voor.

Kan je blind worden van Katarakt?

Eens u cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of net traag evolueren over meerdere jaren. Als u cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven