Welke vormen van trouwen zijn er?

Welke vormen van trouwen zijn er?

Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit:

 • trouwen in beperkte gemeenschap van goederen,
 • trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en.
 • trouwen op huwelijkse voorwaarden.

Hoe weet je dat je met iemand wilt trouwen?

16 vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat trouwen

 1. Brengt hij het beste of het slechtste in me naar boven?
 2. Accepteren we elkaar volledig?
 3. Wie ben ik?
 4. Ben ik echt gelukkig in deze relatie?
 5. Voel ik mij gevangen?
 6. Zit ik onze relatie in de weg?
 7. Zit ik in een gelijkwaardige relatie?
 8. Hebben we samen lol?

Hoe kies je je getuigen?

Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden of bekenden, ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie wedding. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt mag voor je tekenen.

Wat betekent in gemeenschap van goederen trouwen?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u samen waren en de toekomstige bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen.

Hoelang moet je samen zijn om te trouwen?

Uit onderzoek is gebleken dat stelletjes gemiddeld 5 jaar samen zijn voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Na anderhalf jaar gaan de meeste stellen samenwonen en na nog eens twee jaar wordt vaak de grote vraag gesteld. De overige maanden zijn de maanden waarin ze verloofd zijn (en dus nog niet getrouwd).

Wat moet een getuige doen huwelijk?

De rol: getuige Getuigen, oftewel een goedkeuring geven aan het huwelijk. In principe is de belangrijkste taak van een getuige de trouwakte tekenen. Daarmee geeft hij of zij de goedkeuring af voor het huwelijk dat wordt gesloten. Bij een Kerkelijk huwelijk heeft de getuige eigenlijk geen actieve rol.

Welke vormen van trouwen zijn er?

Welke vormen van trouwen zijn er?

Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit:

 • trouwen in beperkte gemeenschap van goederen,
 • trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en.
 • trouwen op huwelijkse voorwaarden.

Wat is het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap?

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen.

Wat is duurder trouwen of geregistreerd partnerschap?

De kosten voor een geregistreerd partnerschap liggen in het algemeen eerder tussen de 500 en 1700 euro, naar gelang aanvullende voorwaarden die je zelf nog wilt laten opstellen bij een notaris. Trouwen kan van maandag tot en met donderdag voor rond de 375 euro. Op vrijdag is dat vaak iets duurder.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als het burgerlijk huwelijk. Het is bedoeld voor mensen die hun relatie formeel willen maken zonder te trouwen. In de praktijk zijn een geregistreerd partnerschap en een huwelijk min of meer hetzelfde, op enkele kleine verschillen na.

Wat moet je doen om te trouwen?

Om voor de wet te trouwen tekenen jullie een huwelijksakte. De huwelijksakte wordt getekend door het bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Deze akte krijgen jullie niet mee maar wordt opgeborgen in het gemeentelijk archief. De trouwambtenaar tekent ook het trouwboekje, deze kunnen jullie wel ontvangen.

Wie in gemeenschap van goederen wil trouwen moet in 2020?

Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.

Is een geregistreerd partnerschap hetzelfde als een samenlevingscontract?

Veel mensen verwarren het geregistreerd partnerschap met een samenlevingsovereenkomst, terwijl er grote verschillen bestaan die van invloed zijn op erven bij overlijden, alimentatie, schulden en pensioen. Het partnerschap is juridisch vrijwel gelijk aan het huwelijk.

Welke documenten nodig om te trouwen?

In principe doe je dat met een identiteitskaart of een paspoort. Kan je geen identiteitskaart of paspoort voorleggen, dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand elk ander document aanvaarden dat je identiteit bewijst. Bijvoorbeeld een rijbewijs of laissez passer met foto.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven