Inhoudsopgave
Wie heeft hafnium ontdekt?
1923
Hafnium/Ontdekt
Waar wordt hafnium voor gebruikt?
Hafnium is een glanzend grijsachtig metaal dat vooral wordt gebruikt in de luchtvaart, nucleaire installaties en consumentenelektronica. Hafnium beschikt over een uitstekende corrosiebestendigheid en goede mechanische eigenschappen. Daarnaast is het goed te bewerken.
Waar zit hafnium in?
In de natuur komt hafnium vrijwel niet in ongebonden toestand voor. Vaak wordt het in combinatie met zirkonium aangetroffen in mineralen zoals alviet en thortveiliet die zo’n 1 tot 5% hafnium bevatten.
Wat is het atoomnummer van?
Het atoomnummer is een belangrijk begrip uit de chemie en de kwantummechanica. Een element en zijn plaats in het periodiek systeem zijn erdoor vastgelegd. Wanneer het atoom als geheel elektrisch neutraal is, is het atoomnummer gelijk aan het aantal elektronen in de elektronenwolk rond de kern.
Welk element heeft 20 neutronen?
Het aantal protonen bepaalt welk chemisch element het is. Een stabiel element kan een verschillend aantal neutronen in zijn kern hebben. Bijvoorbeeld: Het element chloor heeft 17 protonen in zijn kern, maar het aantal neutronen kan 18 of 20 bedragen. Ze heten respectievelijk chloor-35 en chloor-37.
Waar staat het massa getal?
Het massagetal van een nuclide is de som van het aantal protonen en het aantal neutronen in de atoomkern (het aantal protonen is het atoomnummer). Het massagetal wordt als een superscript voor het symbool genoteerd, bijvoorbeeld 207Pb. Ook de notatie lood-207 wordt gebruikt.
Wat betekent Z in chemie?
Aantal protonen in een atoomkern. Deze grootheid wordt meestal met het symbool Z weergegeven. Ieder chemisch element is door zijn atoomnummer bepaald.
Hoe herken je isotopen?
Isotopen zijn atomen van hetzelfde chemische element, en dus met hetzelfde aantal protonen, waarin de aantallen neutronen in de atoomkern verschillend zijn. Twee atomen met hetzelfde aantal protonen maar een verschillend aantal neutronen noemt men isotopen van hetzelfde element.
Wat zijn isotopen en hoe worden ze op de Nuclidenkaart weergegeven?
Wij noemen dat isotopen. Fysici rangschikken de elementen daarom naar het massagetal, met langs de verticale as het aantal protonen in de kern en horizontaal het aantal neutronen. Bovenstaande figuur toont een klein deel van de nuclidenkaart. Iedere rij bevat de isotopen van één element.
Hoe bereken je het massa getal?
Met dit atoom nummer weet je ook direct het aantal protonen en elektronen, want het Atoomnummer = het aantal protonen = het aantal elektronen. Ook weet je van elk atoom het massa getal. Hiermee kun je het aantal neutronen berekenen, namelijk: Het massagetal = het aantal protonen +het aantal neutronen.
Wat bepaalt de atoommassa?
De massa van het atoom wordt vrijwel geheel door de som van het aantal nucleonen (protonen plus neutronen) bepaald. Dit aantal wordt weergeven in het massagetal. Verschillende isotopen van het zelfde element hebben dus altijd een verschillende massagetal, men spreekt ook wel van atoommassa.