Inhoudsopgave
Wie is staatshoofd of regeringsleider in Frankrijk?
In Frankrijk is de premier de regeringsleider.
Wie is de regeringsleider van België?
De huidige eerste minister is Alexander De Croo (Open Vld).
Wie is de leider van het land?
Persoon die in een land (=staat) het hoogste gezag heeft. In een koninkrijk is dit de koning, in een republiek is dit de president.
Wie staat er aan het hoofd van Nederland?
Dat betekent dat de positie van de koning in de Grondwet staat, ook wel constitutie genoemd. In de Grondwet staat dat de koning samen met de ministers de regering vormt. De koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 30 april 2013 is dit koning Willem-Alexander.
Hoe heet de leider van de regering?
Kerngegevens
hoofdstad | Berlijn |
---|---|
staatshoofd | President Frank-Walter Steinmeier (vanaf 19 maart 2017) |
regeringsleider | Kanselier Angela Merkel (sinds 22 november 2005) |
Welke partijen maken deel uit van de federale regering?
Samenstelling huidige federale regering De huidige regering is de regering-De Croo. Deze regering bestaat uit de volgende partijen: PS (19 zetels), MR (14), CD&V (12), Open Vld (12), Ecolo (12), sp. a (9) en Groen (8).
Hoe heet staatshoofd?
In republieken wordt het staatshoofd over het algemeen verkozen, of direct door de kiezers of door de volksvertegenwoordiging. De titel is meestal president.
Wie is hoger president of koning?
Monarchie: het Staatshoofd (de belangrijkste persoon van België, die de Belgen vertegenwoordigt) is een Koning of een Koningin (de vrouw van een regerende Koning is ook een Koningin maar zij is in dit geval geen Staatshoofd). In bepaalde landen is het Staatshoofd een President.
Is de Koning de baas in Nederland?
Nederland is een koninkrijk. Dat betekent dat een Koning het staatshoofd is of eigenlijk: het ‘onschendbare deel’ van de regering. Macht heeft de Koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de Koning als een minister nodig.
Wie heeft de meeste macht in Frankrijk?
De president heeft sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958 veel macht vergeleken met andere westerse democratieën, omdat die regeringen kan benoemen en ontslaan, en de uitvoerende macht sterk staat tegenover de wetgevende macht.