Wie vond de atlas uit?

Wie vond de atlas uit?

Precies 450 jaar geleden op 20 mei 1570 zag in Antwerpen de allereerste moderne atlas het levenslicht. “De Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius lanceerde met zijn Theatrum Orbis Terrarum een uniek nieuw concept”, zegt Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

Hoe werd de eerste kaart gemaakt?

Kaartmakers uit de late Middeleeuwen gebruikten vooral hun ogen. Veel oude kaarten zijn getekend vanuit het perspectief van de zeeman die een kust ziet. Een kaart van Nederland en Vlaanderen werd bijvoorbeeld zo gedraaid dat de Noordzeekust onderaan lag. Kaartmakers die langs een kust zeilden, tekenden wat ze zagen.

Wie heeft aardrijkskunde bedacht?

In de middeleeuwen brachten vooral de Perziërs en de Chinezen de aardrijkskunde vooruit met hun kaartprojecties. Met de ontdekkingsreizen in de nieuwe tijd werden de werelddelen Amerika en Australië van de Nieuwe Wereld ontdekt, maar pas in de nieuwste tijd werd Antarctica ontdekt.

Wie maakte de eerste wereldkaarten?

Rond de vijfde eeuw voor Christus creëerden de Babyloniërs vervolgens de eerste wereldkaart. Het ging hier echter om een grotendeels symbolische weergave, waarbij onder meer de Egyptenaren en de Perzen bewust niet werden afgebeeld.

Waardoor is Joan Blaeu bekend geworden?

Atlas Maior (1662), de beroemde wereldatlas van Joan Blaeu. De Atlas Maior (Grote Atlas) van Joan Blaeu kwam in 1662 uit. Deze majestueuze, meerdelige atlas was vervaardigd door Willem Blaeu en samengesteld door diens zoon Joan Blaeu. De Atlas Maior werd in de zeventiende eeuw wereldberoemd.

Waar is Mercator geboren?

Rupelmonde, Kruibeke, België
Gerard Mercator/Geboorteplaats

Waar komt de naam aardrijkskunde vandaan?

Aardrijkskunde of geografie (Oudgrieks: γῆ, aarde en γράφειν, (be)schrijven) is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het bestuderen van het aardoppervlak, het in kaart brengen van vormen van bijvoorbeeld cultuur, het plantenleven en de dierenwereld, gebruik van het milieu en verkeer en het …

Wie maakte een wereldkaart in de Griekse tijd?

De Geographia is een atlas en verhandeling over aardrijkskunde die rond 150 n. Chr. gemaakt werd door de astronoom en geograaf Claudius Ptolemaeus. De eigenlijke Griekse naam is Geographike Huphegesis (Γεωγραφικὴ Ὑφήγησις), ‘inleiding tot de geografie’, en werd in de humanistische traditie ook Cosmographia genoemd.

Wat stond er in de Atlas Maior van Blaeu en voor wie was het bedoeld?

Wereldberoemd zijn de atlassen en kaarten die in de zeventiende eeuw zijn gedrukt in het bedrijf van de familie Blaeu in Amsterdam. Koningen, tsaren en andere groten der aarde, allemaal willen ze een mooi uitgegeven atlas of fraaie globe van Blaeu. Ze staan symbool voor rijkdom en kennis, een gewilde combinatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven