Inhoudsopgave
- 1 Wie zijn erfgenamen bij overlijden?
- 2 Wie erft als er geen erfgenamen zijn?
- 3 Wie zijn je wettelijke erfgenamen?
- 4 Wie is erfgenaam van een alleenstaande?
- 5 Wie erft bij overlijden van een kind?
- 6 Wat gebeurt er met een huis als er geen erfgenamen zijn?
- 7 Wat gebeurt er met vermogen na overlijden partner?
- 8 Wat gebeurt er met mijn vermogen bij overlijden?
- 9 Wat is een Onderbedelingsvordering?
- 10 Hoe lang duurt de afhandeling van een erfenis?
Wie zijn erfgenamen bij overlijden?
Wettelijke erfgenamen De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
Wie erft als er geen erfgenamen zijn?
Als er geen erfgenamen bekend zijn komt de erfenis terecht bij het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid. Zij gaan onderzoeken of de erfenis kan worden afgewikkeld. Als er geen erfgenomen worden gevonden gaat de erfenis naar de consignatiekas. Rechthebbenden kunnen binnen 20 jaar aanspraak maken op de erfenis.
Wie erft na overlijden partner?
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.
Wie zijn je wettelijke erfgenamen?
Wie zijn mijn erfgenamen?
- echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
- ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
- grootouders.
- overgrootouders.
Wie is erfgenaam van een alleenstaande?
De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaande verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes, etc.
Wie erft er van een alleenstaande?
Wie erft bij overlijden van een kind?
Je bent als ouder, de erfgenaam van je kind. Dus kinderen of een echtgenoot. Jouw kind moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij/zij andere erfgenamen aanwees. In dat geval ben je erfgenaam, samen met de andere ouder en de broers en zussen van je overleden kind.
Wat gebeurt er met een huis als er geen erfgenamen zijn?
Als niemand zich bij de verhuurder meldt en er geen erfgenamen zijn dan moet de verhuurder dus twee maanden wachten. Na die twee maanden mag de verhuurder de woning in en mag hij de woning leeghalen. Spullen die nog in de woning staan mogen dan vernietigd worden. In de meeste gevallen staat dit in de huurovereenkomst.
Wat gebeurt er met een huis zonder erfgenamen?
Als er zich geen erfgenamen melden, wie krijgt dan je huis? De staat kan inderdaad in dat geval je huis gaan claimen. Doet ze dat niet en hebben er zich niet tijdig andere erfgenamen aangemeld, dan wordt je huis een onbeheerde nalatenschap.
Wat gebeurt er met vermogen na overlijden partner?
Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Deze vordering kunnen zij pas opeisen als de andere (stief)ouder ook is overleden.
Wat gebeurt er met mijn vermogen bij overlijden?
Bij overlijden gaan het vermogen en de schulden over naar de erfgenamen. Een eigen woning met de daarop rustende hypotheek behoort samen met alle overige bezittingen tot de nalatenschap.
Meestal zijn de erfgenamen de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Had de overleden persoon een testament? Dan staat hierin wie de erfgenamen zijn.
Hoe word een nalatenschap berekend?
De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden. De wet bepaalt wat schulden van de nalatenschap zijn.
Wat is een Onderbedelingsvordering?
Als een erfgenaam bij de verdeling van de nalatenschap minder verkrijgt dan waarop de erfgenaam op grond van zijn erfdeel recht heeft, is sprake van een onderbedelingsvordering (op de andere erfgenaam of erfgenamen).
Hoe lang duurt de afhandeling van een erfenis?
Gemiddeld duurt de afwikkeling van een nalatenschap één tot anderhalf jaar, maar dat is een gemiddelde. Als u de afwikkeling van uw nalatenschap heeft uitbesteed aan een professionele organisatie of een notaris, vraag dan om een inschatting van de tijd die hij/zij denkt nodig te hebben.