Wie zitten er bij de vrijmetselarij?

Wie zitten er bij de vrijmetselarij?

De leden worden vrijmetselaren (vrijmetselaars) (Engels: freemasons) of maçons genoemd. Ze spreken elkaar aan met broeder of zuster. Het is een genootschap met rituelen en is wereldwijd verspreid.

Waar komt het woord vrijmetselaar vandaan?

Operatieve vrijmetselarij Het Engelse begrip freemason of vrijmetselaar duikt historisch gezien voor de eerste keer op in 1396 in documenten van de kathedraal van Exeter, Engeland. Het is een afkorting van het begrip freestone mason, dat in tegenstelling stond tot het begrip roughstone mason.

Hoe is de vrijmetselarij ontstaan?

De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland werd op 19 november 1734 opgericht in Den Haag, onder de naam “Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du ressort de la Généralité” opgericht. In 1756 kwamen verschillende loges bij elkaar in Den Haag voor de oprichting van de ‘Groote Loge der Zeven Vereenigde Nederlanden’.

Hoeveel vrijmetselaars zijn er in Nederland?

de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden (G.O.N.) is een orde uitsluitend voor mannen die 163 loges telt in Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Thailand, met ongeveer 6500 leden.

Hoe word je lid van de loge?

Sommige loges beschikken over een website (zie Zoom in op het GOB > Loges) die de mogelijkheid biedt contact op te nemen; U kent een of meerdere vrijmetselaars: u neemt contact op met hen en zij kunnen het proces opstarten; Mogelijk spreekt een vrijmetselaar die u kent u aan omdat hij u een geschikt kandidaat vindt.

Wat is het geheim van de vrijmetselarij?

Traditioneel neemt de vrijmetselarij grote discretie in acht -ritualen en ledenlijst zijn geheim. Wie toetreedt moet geheimhouding beloven, bij iedere volgende initiatie in kleurrijker bewoordingen. De geheimzinnigheid rondom de vrijmetselarij staat dit in de weg, vandaar.”

Hoe lang bestaat de vrijmetselarij?

Vrijmetselarij in Nederland De eerste sporen van vrijmetselaars in Nederland vinden we rond 1730. De eerste vrijmetselaarsloge in Nederland werd op 19 november 1734 opgericht in Den Haag, onder de naam “Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du ressort de la Généralité” opgericht.

Wat is een vrij man?

Vrijman – voorman bij de graanwerkers die toezicht houdt bij het lossen van graanschepen en zorgt voor verdere verzending.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven